Elkezdődtek a változások, de a gyógyítás folyamatos

droszler | 2004. augusztus 10 15:59:46 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Csúcstechnika a laboratóriumban

A világsajtó is felfigyelt arra, hogy példaértékű a körmendi kórházban történt változás. A Lancet című vezető egészségügyi lapban az Amerikában élő Csonka Ágnes közgazdász azt a kérdést feszegeti, hogy mi lehet az oka a közép-európai országokban tervezett egészségügyi reform sikertelenségének. A cikk kivételes pozitív példaként említi Körmendet és Kiskunhalast, térképén Bécs és Budapest mellett csak e két kisvárost jelölve. Mint ismeretes, a helyi önkormányzat februárban úgy döntött, hogy az évek óta meglévő pénzhiány és a jelenleg 60 milliós adósság megszüntetésére magántőke bevonásával, gazdasági társaságként működjön tovább a közkórház, ami augusztus elsejétől - a formai és jogi változások miatt - a Dr. Batthyány-Strattmann László Kft. nevet viseli.

Dr. Németh Attila, a kórházat működtető kft. ügyvezetője elmondta, hogy a változások máris érzékelhetőek, hiszen megkezdődött a kor elvárásainak megfelelő labor felszerelése. A magánműködtetésből fakadó döntő változás az is, hogy egy vállalkozásnak egészen más a mozgástere, mint egy önkormányzati kórháznak. Az adósságállomány folyamatos rendezése mellett meg kell teremteni a bevétel-növekedés feltételeit, ami a betegek javát szolgálja. Betegekből pedig olyannyira nincs hiány, hogy az elmúlt időszakban alig akadt üres ágy.

Többféle laborvizsgálat

Kattintson a képere !
Szeptembertől üzemelni fog az új labordiagnosztikai gép, amely a lehető legkorszerűbb, és mindössze három van belőle Európában. A vizsgálati paletta minőségileg és mennyiségileg is bővül a csúcsszínvonalú technika alkalmazásával. Az integrált berendezés egyik előnye dr. Hadarits Ferenc laboratóriumvezető főorvos tájékoztatása szerint, hogy nagyobb számú és többféle vizsgálat (pl.: hormonok-, ionok mérése, pajzsmirigy betegségek, fogamzással kapcsolatos problémák) elvégzésére alkalmas, mint a régi gépek. Tehát kevesebb vizsgálati anyagot kell Szombathelyre küldeni, így gyorsabban eredményt láthat beteg is, orvos is. További előnye, hogy mivel több funkciót egyesít, ezért munkaerőt és energiát spórol. Ezáltal lehetőség nyílt egy eddig nélkülözött sürgősségi labor kialakítására is külön asszisztenssel.

A zsúfoltság csökkentése érdekében szervezik a mintabegyűjtő rendszert, hogy ne a betegeknek kelljen Körmendre utazniuk a környező településekről, hanem a háziorvosi rendelőkből összegyűjtve szállítsák be a vizsgálandó anyagokat. Arról is szó van, hogy a szakrendelésekről beutaltak laborvizsgálatát is elkülönítve végzik.

Bevételnövelés

Dr. Németh Attila ügyvezető a nyugati mintákra hivatkozva azt hangsúlyozza, hogy a kórház működtetése során jelentkező költséghelyeket (pl.: konyha, mosoda) kell nyereségessé tenni, ehhez pedig tőkét kell befektetni. Csak így dolgozható le a pénzügyi hiány és fejleszthető, bővíthető tovább a gyógyító (ún "fehér köpenyes") részleg.
Minden szinten (pl.: orvosi tevékenység, gyógyszerellátás, étkeztetés, mosatás) a minőségbiztosításra törekednek. Lehetőség szerint nem alvállalkozókat alkalmazva, hanem a meglévő szürkeállománnyal, a dolgozók továbbképzésével, szükség esetén pótlásával próbálnak meg professzionálisan dolgozni. Az európai színvonalú konyhát sem akarják kiadni. A roppant elavult mosoda sorsát szakértői csoport vizsgálja. Azt a kérdést kell eldönteni, hogy mi a hosszú távon megtérülőbb megoldás: befektetéssel új mosodát építeni - akár kétszer akkorát, mint a mostani - és bérmosást vállalni, vagy a textíliákat másutt mosatva, ahol lehet áttérni az egyszer használatos műtéti eszközökre.

Épület rekonstrukció - energia megtakarítás

Már zajlanak a felmérések az épület ideiglenes rekonstrukciójáról, hogy rövid időn belül megkezdődhessen az építkezés. Felvették a kapcsolatot Heckenast János építészmérnökkel, a kórház tervezőjével annak érdekében, hogy az eredeti tervekben is szereplő második ütem minél előbb megépülhessen, de úgy, hogy közben folyamatosan lehessen operálni is. Az 5. emeleti átalakítás legsürgetőbb pontja az egynapos műtéti beavatkozások (általános-, baleset- és plasztikai sebészeti, szemészeti, gégészeti, ortopédiai, urológiai és nőgyógyászati) engedélyezéséhez szükséges komplett ellátó egység (különálló műtő, fektető, személyzet) megteremtése, ami remélhetőleg még ebben az évben megtörténik. Ezt a TB által finanszírozott egynapos ellátási formát. mindössze hat helyen végzik Magyarországon.
A nyereségesség szempontjából nem megengedhető mennyiségű energia veszik el a korszerűtlen fűtési rendszer és a rossz nyílászárók miatt. Folynak a számítások, hogy melyik megoldás a gazdaságosabb: a teljes kazánház cseréje korszerű hőtermelő berendezésekre vagy a hőközpontra történő rácsatlakozás. Az elképesztő mennyiségű hőveszteség megszüntetéséhez szükséges a nyílászárók cseréje is, amihez viszont az épületet gyakorlatilag vázig le kell bontani, de ezt majd csak akkor lehet elvégezni, ha a második tömb elkészült, hiszen a gyógyításnak folyamatosnak kell lennie.

- Arra törekszünk, hogy korszerű berendezésekkel, jól képzett szakemberekkel egy bizonyos szintig befejezett ellátást tudjunk nyújtani itt helyben. Ha a betegek nem mennek el másik kórházba, az nekik is és a befektetőnek is jó - összegezte dr. Németh Attila, aki a távoli jövőt illetően egy egészségcentrum tervéről is említést tett, ahol a daganatos és anyagcsere-betegségek szűrésével a megelőzésre és az étkeztetésre helyeződne a hangsúly.

Takács Marietta

Fotó: Wolf Ferenc


Körmendi Híradó




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Hungary makes slow progress in health-system reform  2004. augusztus 05 22:59:55

     · Körmend: augusztustól magánüzem  2004. június 23 22:59:56

     · Félidőben a polgármesterrel  2004. május 16 21:27:43

     · A kórházat működtető gazdasági társaság tervei  2004. május 15 17:56:23

     · Magántőke az egészségügybe - itt az első fecske  2004. május 07 18:45:28

     · Pártcsaták közben is gyógyítanak  2004. május 07 13:47:05

     · Kuncze üdvözli a kórház-privatizációt  2004. május 06 10:20:13

     · Kórházprivatizáció Körmenden  2004. április 07 07:45:00

     · Körmendi kórházprivatizáció  2004. március 29 23:05:45

     · Kórházszerződés garanciákkal  2004. március 29 10:15:22

     · Körmend az első: egy magáncég működteti majd a városi kórházat  2004. március 26 12:31:58

     · Ajándék a kórháznak  2004. március 24 19:24:29

     · Cég lesz a körmendi kórház  2004. február 27 15:43:40

     · Segítség a kórháznak  2003. december 24 09:58:44

     · Új lift a körmendi kórházban  2003. augusztus 26 20:01:20



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.