Nemzetközi Folklórnapok

droszler | 2004. augusztus 21 10:10:47 | kultúra |
10 ország hagyományőrző néptánccsoportjai vesznek részt a 24. alkalommal megrendezett Nemzetközi Folklórnapokon. A rendezvénynek ezúttal is Sárvár a központja, de Vas megye más városaiban is felléptek a találkozó résztvevői.

Francia, török, olasz és algír néptáncegyüttesek produkcióit csodálhatta meg a szentgotthárdi közönség. A hagyományőrző csoportok a Nemzetközi Folklórnapokra érkeztek Vas megyébe. A rendezvénysorozat házigazdája ugyan Sárvár, de már hagyomány, hogy a különböző nemzetiségű csoportok a megye más városaiba is ellátogatnak.

Szepesiné Fuisz Erika igazgató, Szentgotthárdi Művelődés Háza és Színház

"Nagyon jó közönsége szokott lenni ezeknek a találkozóknak. És örülünk, hogy a szervezők ügyelnek arra, hogy minden évben más-más csoport látogasson el Szentgotthárdra."

A török tánccsoport látványos produkciójával hamar meghódította a szentgotthárdi közönséget.

Tuncer Bülbül adjunktus, Ankarai Egyetem

"Az Ankarai Egyetemen 1990-ben alakult meg ez a csoport, kizárólag az egyetem diákjaival. Mivel Törökország különböző területeiről jönnek a hallgatóink, így minden tájegység kultúráját, hagyományait tudjuk ápolni. Az egyes produkciók témáját a háború és béke, a természet csodái, illetve a házasság és az aratás hagyományköre adja. Azért fontos számunkra, hogy ide el tudtunk jönni, mert így megismerve egymás kultúráját, közelebb tudjuk hozni egymáshoz a különböző nemzeteket."

A török csoportot nem kis meglepetés is érte a szentgotthárdi fellépésük előtt.

Szepesiné Fuisz Erika igazgató, Szentgotthárdi Művelődés Háza és Színház

"Éppen az előbb volt egy kellemes jelenetünk. Megálltak a törökök a színház kapuja előtt. És az köztudott dolog, hogy a szentgotthárdi csata emlékére állítódott. Kérdezték, hogy mi ez? És hát nagyon finoman meséltük el nekik, hogy a győztes szentgotthárdi csata emlékére készült, amikor a törökök ugye megfutamodtak. És kikerekedett a szemük, hogy jé, tényleg?"

A fellépő csoportok között egy francia együttes is szerepelt. Különleges öltözékük Franciaország három régiójának hagyományait mutatta be, csak úgy mint a műsorukban szereplő dalok és táncok.

Pascal Buffet együttesvezető, Arcadanse

"A csoportunk neve Arcadanse. Középkelet-Franciaországból érkeztünk. A különböző francia régiók néptáncait mutatjuk be, például Közép-Franciaországból - ez egyben a mi régiónk -, amit úgy hívnak Auvergneés Bresse-ből, ez az ország keleti vidéke. Az együttesünk 1975-ben alakult. Kezdetben csak a saját vidékünk hagyományait mutattuk be, később pedig már a szomszédos régiókét is. Ez az első alkalom, hogy Magyarországon járunk, és nagyon örülünk, hogy itt lehetünk. Jártunk már Csehországban, Olaszországban, Belgiumban, de még soha nem voltunk Magyarországon. Ez egy gyönyörű ország. És épp ezért nagyon örülünk, hogy bemutathatjuk a népi kultúránkat az itteni közönségnek is, akik nagy lelkesedéssel fogadtak minket."

A szentgotthárdi helyszín mellett a különböző nemzetiségű csoportok felléptek Sárváron, Vasváron, Velemben, Körmenden valamint Zala megyében is.

Ludvig Orsolya

Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.