A Kölcsey Gimnázium hírei

gangura | 2002. augusztus 27 20:10:46 | körmendi hírek |
Május 11-én a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is megrendezésre került a 12. évfolyamos diákok ballagási ünnepsége.
Az intézmény hagyományainak megfelelően a diákok elbúcsúztak iskolájuktól, tanáraiktól, alsóbbéves társaiktól. Az iskola zászlójára emlékszalagot kötöttek és megkoszorúzták az iskola udvarán lévő Kölcsey Ferenc szobrot.


Az igazgatói búcsúbeszéd, Lászlóffy Aladár verse és Kölcsey szavai adtak tartal-mas, megszívlelendő útravalót a diákoknak.


A hivatalos ballagást megelőző napon május 10-én vidám ballagást is tartaottak a tanulók. Ekkor jelmezekbe, maskarába öltözve vidám énekszóval bú-csúztak az iskolábban maradó társaiktól.


A héten elkezdődtek az érettségi irásbeli vizsgák. Már túljutottak a megyar nyelv-és irodalom, matematika, rajz- és műalkotások elemzése, német nyelv irásbeli vizsgáin. Választásaiknak megfelelően még néhány tanulónak az angol nyelv és fizika irásbelit kell megírnia.

A következő héten a felvételi írásbeli dolgozatok megírására kerül sor.

A szóbeli vizsgát a 12.a osztály kezdi június 10-én.

Képek az eseményekről














A képek megtekintése után a RÁbavidékben megjelent, az eseményről készült cikket olvashatják



"Mindenért meg kell majd küzdenetek"



"Most búcsúzunk és elmegyünk, a mi időnk lejárt. Itt hagyjuk kedves iskolánk, indulunk messze már" - énekelték a Kölcsey Ferenc Gimnázium ballagó diákjai május 11-én, a középiskolás évek befejeződését jelző csengőszó után. A tantermeket végigjárva az arcokon ott bujkált az emlékezés merengése, a búcsúzás bánata, a szabadság mámora, a szorongás feszültsége és az üneplés öröme.



A végzős Fodor Klaudia szavalata után a 11. osztályosok nevében Mórocz Attila köszönt el a felsőbb évesektől. A ballagó Forrai Gabriella és a levelezős Tompa Zsuzsa beszédét követően a hagyományok szerint a zászlóátadás, szalagfelkötés és a Kölcsey-szobor koszorúzása, majd Kölcsey Ferenc Parainesisének részlete következett Jójárt Márton előadásában.

Soós István igazgató a ballagó negyedikesekhez szülva útravalóul egyebek mellett a következő gondolatokat mondta:


- Jelentős nap ez a mi iskolánk életében, az alma mater ünnepélyes formák közepette, magyar módon útjára bocsátja végzős tanulóit. Ezútán mindenért meg kell majd küzdenetek, és egyre többet kell saját erőtökre támaszkodnotok. Az érettségi, a felvételi után a felnőtt világ, az új évezred hív benneteket megoldásra váró feladatokkal. Nem szükségszerű, azok pályája íveljen magasra, akik az osztályteremben kitűntek. A leckekönyvekben szereplő jegyek nem döntenek el semmit, életetekm megadja majd a bizonyítás lehetőségeit. A jó, a humanitás minden ember legtermészetesebb, szinte veleszületett tulajdonsága és ismerete, de ahogy Kölcsey kifejtette: sokkal könnyebb ismerni ajót, mint követni. A lélekőrlő, jellemet próbáló helyzetek eljönnek számotokra is. Ekkor dől majd el, hogy képesek lesztek-e homo moralis, az erkölcsi ember számára mindenek fölött álló szeretet követelménye szerint, igaz ember módjára cselekedni. A szeretet, a jó, a humanitás minden ország támasza, talpköve, minden közösség összetartó éltető ereje, s ennek a szellemében való cselekvés és élet lehet önnön boldogságotok záloga.

Azt kérem tőletek, hogy bármerre kerültök, ne felejtsétek el hazánkat, és munkálkodjatok országunk gyarapodásán, felemelkedésén, hogy ismét a nemzetek élvonalába kerüljünk. Ez nem jelent nacionalizmust, mert a magyarság szolgálata egyúttal az emberiség szolgálata is, mivel minden meber egy kisebb közösség, nemzete tagjaként kapcsolódik a népek nagy családjához.


Rábavidék: Ács Etta
XIII.évofylam 10. szám

2002. május 17.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.