World Press Photo

droszler | 2004. augusztus 31 18:32:42 | kultúra |
A fotós újságírás legnagyobb és legtekintélyesebb nemzetközi versenye. A kiállítás fotóit egy független nemzetközi zsűri válogatja ki Amszterdamban ez év elején. A képek bemutatják a világban történt eseményeket, ábrázolják a kor jelenségeit, de érintenek természeti, tudományos és művészeti témákat is.

A World Press Photo független, non-profit szervezet 1955-ben alakult meg Hollandiában. Fő célkitűzése a hivatásos sajtó-fotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. Működése őfelsége Bernhard Hollandia hercege védnökségét élvezi.

Céljai megvalósítása érdekében a World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét. A díjazott fotókból egy vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több mint egymillió ember tekint meg a világ 35 országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hét nyelven jelenik meg. Az adott esztendő legkiválóbb munkáit felvonultató évkönyv egyszerre kiállítási katalógus és érdekfeszítő önálló dokumentum.

Komoly kiállítási programja szervezésén túlmenően a szervezet figyelemmel kíséri a sajtófotózással kapcsolatos fejleményeket. A World Press Photo évi rendes eseményei között egyre nagyobb szerepet játszanak az oktatási programok. Évente hatszor szervez szemináriumokat fejlődő országokban fotósok, fotóügynökségek és képszerkesztők számára. A Hollandiában évente megrendezésre kerülő Joop Swart Mesterkurzus tehetséges fotósokat segít pályájuk elején: gyakorlati tanácsokat kapnak, és a legkiválóbb sajtófotósok mutatják meg nekik, hogyan fejleszthetik szakmai tudásukat.

Magyarországra ezév októberében érkezik a kiállítás. Az október 14-én nyitó tárlatot november közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.

forrás: www.esemenymenedzser.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.