Körmend Turisztikai jövőképe

gangura | 2002. augusztus 27 20:46:34 | körmendi hírek |
Rába-parti pihenőövezet - víziturizmus



A program leírása:

A turizmus igen markáns elemét jelenti a víziturizmus: annak szinte minden fajtája jelen van már. Vadvízi evezés, fürdőzés, horgászás, csónakázás, hajómodellezés. A lehetőségek tudatos kihasználásával mindezek jelenléte és gazdasági szerepe nagyságrenddel volna növelhető, e turizmuságazat kistérségi szinten is, hiszen a falvak viszonylag széles köre számára kínál lehetőséget és nyújt ösztönzést az összefogásra.


A Rába 86-os műutat keresztező szakaszától a Pinka torkolatáig pihenőövezetté való nyilvánítása, a tulajdonviszonyok rendezése szükséges, hogy egységes megvalósítási tervet lehessen készíteni. A Várkert mellett húzódó árvízvédelmi töltésén ?Carolus Clusius"-ról elnevezett sétaút létesítése bevezet a természetvédelmi területbe az öreg platánfához, a csónakázó tó végénél a Gessler emlékműhöz. A Hegyaljai útra vezető hídtól nyugatra fekvő terület és a Pinka folyó torkolatánál pihenőhelyek létesítése indokolt. E szakaszon kapjon helyet a kulturált fürdés feltételeit biztosító,

?Fürdésre kijelölt, parkosított, zöldterület". Valósuljon meg itt a vízitúrázók számára a csónakkiemelő és táborhely korszerűsítése, az elemi szociális helyiségek - WC, folyóvíz, tusoló - biztosításával. Elengedhetetlenül szükségessé válik az itteni játszótér felújítása, korszerű, a környezethez illő, és az EU szabványoknak is megfelelő játszószerek kihelyezésével. Ezen a szakaszon valósuljon meg a víziturizmust szolgáló kemping kialakítása is. A Rába mindkét partján sétaút vezessen az egykori ?rőzsegátig". Az új gát kialakításánál a Rába főágába jutó vízmennyiséget a fürdőzők igényeinek figyelembevételével szükséges szabályozni. A gát alatt, a Pinka torkolatánál, valamint a vízpart más szakaszain horgászhelyek kialakítása indokolt. E területen a kavics- és homokkitermelést meg kell tiltani, majd megfelelő feltételeket kell biztosítani a pihenni, szórakozni, kikapcsolódni vágyók számára. (tűzrakóhely kijelölése, WC stb.)

A Fürdésre kijelölt területen - a nyári kulturális programok kínálatának színesítése céljából - az esti zenés rendezvények megvalósítása érdekében víziszínpad felállítása ajánlatos. Az egész szakaszon a kerékpárosok és gépjárművel közlekedők számára az utak kijelölése, és a környezettel együtt történő, gondozása szükséges. A Rába medrét az uszadékfáktól - a kulturált fürdési feltételek biztosítása érdekében - mentesíteni kell! A vízminőség mérésének eredményéről, és a víz hőfokáról a város honlapján, a helyi médiákban folyamatosan, a helyszínen, táblákon kell tájékoztatni a fürdőzőket, túrázókat.



Célcsoport megnevezése:


A városban lakó gyerekek és fiatalok, valamint a víziturizmusban résztvevő fiatalok és középgeneráció számára aknázható ki a nyári hónapokban. A sétautakat, pihenőhelyeket fiatalok, családok és idősek korosztálya is igénybe veheti, az idelátogató turistákkal is számolni kell.


Megvalósítók és partnereik:

Arrabo Szabadidősport Egyesület, önkormányzat, magánvállalkozók, civil szervezetek, a helyi Munkás Horgászegyesület, városi polgárok.



Források:


Költségvetési juttatás, pályázatokon elnyerhető összegek.



Intézkedési, cselekvési terv:

Csónakkiemelő - 2002, Pihenőhelyek létesítése - 2002-től, területrendezés - 2003-tól, strandkorszerűsítés 2005-től, víziszínpad állítása 2006, sétálóutak kialakítása, terület rendbetétele folyamatos.








Kerékpárút fejlesztése, kerékpáros turizmusí/center>



A program leírása:




Fejlesztési cél a kistérségi és regionális kerékpárutak elérése, városon belül pedig a lakóterületi súlypontok, a belváros, az ipartelepek és az üdülő területek közötti kerékpáros kapcsolat megteremtése.

Jelenleg kerékpárút Körmendről a 8-as úttal párhuzamosan halad a zalalövői vasúttól a nádaljai városrészig, illetve a 86-os út körforgalmi csomóponttól a Hunyadi útig. Kerékpáros kapcsolat kistérségi viszonylatban, továbbiakban a meglévő közúthálózaton található.



A kerékpáros turizmus segítése érdekében célszerű az alábbi kerékpárutakat megépíteni:
Kistérségben
az országos törzshálózathoz a 8-as számú főút mentén Veszprém, a 48-as utcától pedig Magyarnádalja irányába építendő kerékpárút. A 86-os számú főútra való kicsatlakozásig pedig a 74168 számú út mellett építendő kerékpárút. Ezzel az országos kiemelt regionális kapcsolat biztosítható K35-ös nyomvonalhoz. Belterületen a 8-as számú út mentén a zalalövői vasúttól a Hunyadi útig létesítendő kerékpárút, ezzel válik a biztonságos kerékpáros közlekedés a 8-as főút mentén folyamatossá.



További kerékpárút fejlesztési elképzelések:

· Felsőberkifalutól a 8707 számú út mellett a 8-as út jelenlegi nyomvonaláig, az ipartelepi feltáró út mellett a
Hunyadi útig, majd egyenesen továbbhaladva a Somogyi Béla utcáig, a Kutlaci út mellett
Horvátnádaljától a Bástya utcáig.



Az üdülőterületi részek megközelítésére célszerű a Pinka folyó árvízvédelmi töltését igénybe venni Horvátnádaljától a régi Rába hídig, mely útvonal a természetvédelmi területeket is megközelíti.

A kerékpárutak mentén olcsó szállások, étkezési lehetőségek szükségesek, a város területén kerékpárkölcsönzés és szervízelés is kialakítható.



Körmendi Figyelő: Dr. Nagy Zoltán


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.