Ismét átverték a Körmenden közlekedőket

gangura | 2002. augusztus 28 07:37:21 | körmendi hírek |
Ismét átverték a Körmenden közlekedőket

avagy a vidékinek így is jó?



Gyorsan telik az idő. E hónapban nyolcadik éve annak, hogy az első forgalomirányító fényjelző készüléket átadták városunkban a Rákóczi út és a Mátyás király utca kereszteződésében, de éppen hét éves már a többi rendszer is.

A Rákóczi út - Mátyás király utca kereszteződésében felszerelt lámparendszer -hiányosságainak ellenére is - kívánatos volt, a többi azonban nem aratott osztatlan sikert, hiszen a közlekedésünket nem könnyíti, sőt néhány helyen antagonisztikus ellentéteket okoz mind a mai napig. A második rendszer üzembe helyezését követően ígéret volt több is, hogy majd egy év eltelte után valaki(k) felülvizsgálja a beállítási és az egyéb felmerülő problémákat. Már ez is gyanús volt, hogy a gondok orvoslásával egy veszélyes üzemnél hogyan lehet akár csak egy évet is várni. Az ígéretek természetesen ígéretek maradtak csupán. Újságcikkek tömege jelent meg, de a helyzet nem változott 2002. április utolsó hetéig.


Feltételezzük, minden körmendi tudja, hogy a 8-as főút nem Körmendhez tartozik, és nem csak forgalomirányítási szempontból. Érdemben beleszólni az itt történtekbe nem tudunk, de ami itt történik, az nem lehet közömbös egyetlen körmendi közlekedő számára sem. Legyen az gyalogos, vagy bármilyen jármű vezetője. Ezért nagyon sokan figyelték azt a narancssárga színű kosaras járművet, tele szorgos emberekkel, mely napokig a legnagyobb forgalomban tartották fönn a közlekedőket a 8-on. Talán a hőn áhított zöldhullámot állítják be? Esetleg a hiányzó jelzéseket pótolják? Csak nem a balra kanyarodást oldják meg a Deák Ferenc utcánál? Esetleg lámpát kapnak a gyalogosok a Zrínyi utcánál? Netán a hiányzó jelzőtáblák kerülnek kihelyezésre?

Mindez álom maradt most is, a jogos vágyak nem valósultak meg. A várakozás jutalma ismét csalódás és tévedés. A Körmenden közlekedőket ismét átverték. Azt, hogy a 8-asból csak a füst, a zaj, a por a miénk, azt ékesen bizonyítja, hogy a narancssárga kosaras jármű akciójáról sem a Műszaki Iroda, sem pedig a Rendőrkapitányság Közlekedési Osztály a nem tudott.

A ?szembetűnő" végeredmény az lett, hogy a kezdetben felszerelt sávonkénti fényjelző készülékeket, melyek a nagykönyvben leírtaknak megfelelőek voltak, leszerelték, és most már csak egy készülék került vissza, középre. Fantasztikusnak mondható a fejlődés, de az előjel sajnos ismét negatív, magyarul visszafejlesztés történt, hacsak ezt az akciót nem minősítjük Körmend közvilágítási rekonstrukciójának részeként?


Az a hír járja városszerte, hogy a 8-as nemzetközi útvonalként szeli át a várost, robog rajta keresztül fél Európa. Az ukrán, bulgár, román, görög, török és a többi kamionos pedig csak bámul, hogy Körmenden nem úgy van ám, mint máshol a világban.

Csupán néhány lámpaváltást kell megvárni ahhoz, hogy rájöjjünk, nincs itt zöld hullám, csak óriási hajtás. Nem védi itt semmi a gyalogosokat, továbbra sem lehet balra kanyarodni, sőt még a ?kötelező haladási irány" táblákra sem futja. Az útburkolati jelek meg már legalább egy éve lekoptak. Vidékre így is jó? Mert máshol - mint pl. Szombathelyen, ahol a rendszert megalkották - a lámpák alatt ott az utasítást adó tábla is, a ?zebrákon" áthaladó gyalogost ugyancsak táblák védik, mintegy 100 méteren belül nem kell megállni még egyszer a több tonnás szerelvényekkel, nem találkozik a közlekedő értelmetlen, haszontalan kiegészítő lámpákkal sem. De ezért az mégiscsak abszurdum, hogy alapvető jelzőtáblák hiányozhatnak napokig, hetekig, de Körmenden az is előfordulhat, hogy nem is lesznek?!

Azt még nem tudjuk, hogy a bekövetkező baleset felelőssége ezek után kit terhel majd? Azt a dolgozót, aki utasításra leszerelte a táblákat? Azt a felettest, aki nem adott utasítást a visszaszerelésre? Azt az embert, aki az új ?rendnek megfelelően" közlekedett? Azt azonban tudjuk, hogy a kár itt keletkezik, baleseti statisztika pedig a körmendi kapitányságáét rontja majd.

Természetesen tudjuk azt is, hogy ha majd megépül az elkerülő út, akkor az összes lámpát leszerelik, mint funkcióját be nem töltő műtárgyakat. De addig vidékre így is jó?

Körmendi Figyelő: Auer Miklós


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.