Csónakfelvonulás és tűzijáték

droszler | 2004. augusztus 30 06:32:17 | körmendi hírek |
Szent István és Boldogasszony ünnepén


Államalapító királyunk és az új kenyér ünnepének körmendi rendezvényei augusztus 19-én 18 órakor kezdődtek a Rába-parton, ahol a Régió Hagyományőrző Egyesület tagjai tartottak IX. századi harcművészeti bemutatót. Fél 7-től Szokola Csaba (Körmendi Lovas Egylet) zenés díjlovaglását tekinthette meg az ekkor már szép számmal gyülekező közönség.
Hét órakor sokan a kranenburgi és a körmendi fúvószenekar menetzenéjére vonultak a főtérről az esti rendezvény helyszínére, ahol Joós Tamás előadóművész koboz és tekerőlant műsorát hallgathatták meg. Nyolc órára zsúfolásig megtelt mindkét oldalon a folyó partja. A katolikus templom harangzúgását követően az Y9 Postagalamb Egyesület röptette fel 60 galambját. A Himnusz elhangzása után Szabó Ferenc, a város alpolgármestere mondott ünnepi beszédet. Kijelentette, hogy ez a nap nemcsak államalapító királyunk emlékünnepe, hanem a Boldogasszonyé is, aki a termékenység istene, a bőség, jóság úrnője. Kultuszának része volt, hogy ünnepén ettek először az emberek az új gabonából készült kenyérből. E nap mai üzenete, hogy a nemzet elszakított részei végre kivívhassák kulturális és gazdasági autonómiájukat, és a határok majdani leomlásával végre egyesülhessen a nemzettest.
- A 15 milliós magyarság ma újra termékeny magot vethet. Sok múlik rajtunk, hogy gazdag termést takarítsunk be a közeljövőben - mondotta az Európai Unióval kapcsolatban.
A beszédet követően kezdődött a csónakfelvonulás, a Faludi Ferenc Kulturális Központ csónakja nemcsak a 25 éves körmendi Színházat köszöntötte, hanem az új kenyeret is szállította, melyet Bebes István országgyűlési képviselő, Körmend polgármestere szegett meg. A Tűzoltóság csónakján fecskendők szórták a vizet, a nemzeti lobogó mellet az EU zászlaja utalt hazánk uniós csatlakozására. Városgondnokság úszó stégjén körmendi amatőr színjátszók jelenítették meg a honfoglaló hét vezér által kötött vérszerződést. A cserkészek csónakjukon levő repülővel a 80 éve történt cserkészrepülésre emlékeztek, ugyanis 1936-ban a Nemere nevű vitorlázó repülővel mentek a berlini olimpiára cserkészrepülősök.
A hagyományokhoz híven az idén is zsűri értékelte és díjazta a csónakokat, az idei, immár 41. csónakfelvonulást a Tűzoltóság csónakja nyerte meg.
A tűzijátékot az idén is a szombathelyi Kopula 96 Kft mutatta be. A program a főtéren késő éjszakáig tartó nemzetközi néptáncfesztivállal, török, algériai, lengyel, olasz, angol, német, szlovák, francia és cseh-morva néptáncegyüttesek műsorával fejeződött be.

CsT
Rábavidék
XV. évfolyam 15. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.