Megújult a 216 éves szoborcsoport

gangura | 2002. augusztus 28 07:40:20 | körmendi hírek |
Szabó Ferenc


Megújult a 216 éves szoborcsoport



VERTUMNUS ÉS POMONA





Pomona, a fák gyümölcsének istenasszonya elutasítja a megbízhatatlan és kiszámíthatatlan Vertumnus közeledését. Ezért Vertumnus cselhez folyamodik, öregasszonyruhába öltözve férkőzik Pomona közelébe, és társalgásba kezdenek. Egy óvatlan pillanatban Vertumnus ledobja ruháit, a meglepődött Pomona megpillantva az istenség testét, többé nem ellenkezett, és felesége lett a gyümölcstermesztés, kertészet istenének. Ezt a jelenetet ábrázolja a várkerti szoborcsoport.


A Johan Martin Fischer alkotta szobrok új életre keltek. Az elmúlt évben Illyés Antal szobrászművész az eltűnt Zephyros és Flóra szoborcsoportot faragta újjá, most a sok sérülést szenvedett Vertumnus és Pomona szoborpár restaurálását végezte el. Munkáját Takács Zoltán restaurátor és Szabó Kálmán
díszítőszobrász segítette. Megtisztult a szobor a rárakódott - elsősorban - biológiai szennyeződésektől, pótlásra kerültek a plasztikai hiányosságok: a karok, az arcok letöredezett részei, és megtörtént az alkotás konzerválása, patinázása is. A munkát a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 1 848 000 forinttal támogatta, míg városunk önkormányzata 300 000 forinttal járult hozzá a felújításhoz. A restaurált szoborcsoportot május 24-én, Madarak és fák napján Dr. Nagy Zoltán múzeumigazgató avatta fel, Bebes István országgyűlési képviselő személyes lobbizásával sokat segített a munkálatok anyagi fedezetének előteremtésében. Így válhatott teljessé az eredeti műalkotás együttes, és díszítheti azt a környezetet, melybe az alkotók eredetileg megálmodták.



Persze a várkert régen nem elvadult őspark, hanem gondozott barokk park volt. A mai rendezetlen állapotból gondozott turisztikai látványossággá kell változtatni. Ebben az első lépés nem lehet más, minthogy a Fertő-Hanság Nemzeti Parktól a kezelői jogot visszaszerezzük, nem feledkezve meg a várkertben lévő vadászlakról sem. A jelenlegi állapotot évek óta megszenvedjük, csak akkor remélhetjük a változást, ha a jelenleg meglévő állapotból elmozdulás történik, mi élünk itt, nekünk kell megtalálni a forrásokat ahhoz, hogy ne csak a felújított szobrokra, de a Batthyány-kastély parkjára is ismét büszkék lehessünk.

A kőbe vésett istenek Vertumnus és Pomona, Zephyros és Flóra most újra eredeti szépségükben és erejükben vigyázzák a természet megújuló rendjét. A megsemmisített múltunk egy darabját sikerült helyreállítanunk, de teendőnk még van bőven?


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.