Wired Banks / Folyóparti kapcsolatok

droszler | 2004. szeptember 12 14:52:32 | kultúra |
Rotterdam / Budapest - 2004. szeptember 17-től október 9-ig magyar és holland művészek munkái láthatók a rotterdami Las Palmas Galériában. A rendezvény a hollandiai magyar kulturális évad része. 2004 május 1. óta Magyarország az EU tagja, de a nyugat-európaiaknak az ország és annak művészete még mindig ?terra incognita". A Wired Banks / Folyóparti kapcsolatok című kiállítás egy eye-opener: a Holland-Amerika hajóvonal egykori raktárházából, ahonnan régen nyugat felé néztek, most kelet felé fordul a tekintet.

1992-től, a Majna-Duna csatorna megnyitása óta a két testvérváros, Rotterdam és Budapest közvetlen vízi kapcsolatba kerültek a Maas-Rajna-Majna-Duna mentén.

A mostani, Rob Geenen által szervezett projektben is a víz az összekötő elem és az inspirációs forrás. Miután a rotterdami művész 2002-ben megvalósította az Oostwaarts című transzkulturális projktet, most hét holland művészt választott, köztük a magyar-holland Czető Beát, aki kapcsolatot teremtett budapesti művészekkel. Szombathy Bálint képzőművész, író, kritikus, performer választotta a hét magyar résztvevőt, akik munkájukban nem félnek a kísérletezéstől s nyitottak a határokon átívelő kapcsolatokra.

A felkért művészek megbízása az volt, hogy friss alkotásokat készítsenek, melyekben reflektálnak az új Európára, ahol, bár a határok eltűntek, a kulturális akadályok és a tájékozatlanság még igencsak jelen van.

A megnyitón Márkus Ildikó, a Magyar Köztársaság hollandiai kulturális attaséja mond beszédet, Bukta Imre és Szombathy Bálint művészi előadást tart, s fellép a Tudósok zenekar.



Wired Banks / Folyóparti kapcsolatok

Las Palmas, Wilhelminakade 68, Rotterdam

2004 szeptember 17 - október 9

Megnyitó: szeptember 17-én 19 órakor




Kiállítanak:

Gijs Assmann, Paul Cox, Czető Bea, Robbert van der Horst, Diederik Klomberg, Petra Peter, Regina Verhagen, Bukta Imre, drMáriás Béla, feLugossy László, Haász Ágnes, Lovas Ilona, L. Simon László, Szombathy Bálint



Website: http://www.dTEA.nl/wiredbanks



Magyarországi partner: Magyar Műhely Alapítvány - www.magyarmuhely.hu

Magyarországi támogató: Hungarofest Kht. - www.hungarofest.hu



Információ:

Rob Geenen - tel: 00-31-10-4521501 - email: ataraxia@dTEA.nl

Czető Bea - tel: 00-31-10-4343390 - email: beaty.mail@12move.nl


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.