Körmendi Imázs Központ

gangura | 2002. augusztus 28 08:03:36 | körmendi hírek |
Ha valaki büszke arra, hogy körmendi, és meg van elégedve valamivel is városunkban, akkor attól azt kérem, hogy hajtsa le a fejét, és addig fel se emelje, amíg véleménye nem változik. Most én is leszegeztem a fejem mélyen a föld felé, és a monitorra sem pillantva próbálok írni egy PR cikket Körmendről. Mert nekem van ami tetszik itt, és akármilyen furcsa is, szeretek itt élni.



Nemrégen megemlítést kapott oldalainkon, hogy nagyon nagy gondok vannak nálunk az önkormányzattal, és valójában ez az ősmumus nemhogy segítené Körmend fejlődését, inkább minden alkalmat megragadva hátráltatja azt, a semmit is felhasználva azért, nehogy Körmend a fejlődés útjára léphessen. Kicsit hát olvasgattam, érdeklődtem a témában, és ennek eredményét kívánom megosztani Önökkel.



Régi vád, hogy elég csak megnézni Vasvárt és Szentgotthárdot, hová jutott, és tessék, Körmend meg nincs sehol, éppen hogy sikerült kilépnünk a sötét középkorból. Én jártam Vasváron, jártam Szentgotthárdon, nem nyűgözött le egyik sem annyira, hogy azt mondjam előbbre tartanak, mint mi.



Látványos beruházásként Vasváron rendbe tették a Fő teret, meg kell hagyni gyönyörű lett, és most már ott is nyugodtan le tud ülni a ráérő helybeli. Ráérő ideje pedig sajnos elég soknak van, mivel minden erőfeszítésük ellenére továbbra sem sikerült egyetlen multit sem rávenni arra, hogy üzemet létesítsen. A munkaerő jó része továbbra is ingázik Szombtahelyre, Sárvárra és Zalaegerszegre. Továbbra sincs még a megvalósításban sem a lassan talán már 20 éve tervezgetett termálfürdő, így lassan már komikussá válik az újabb és újabb befektetők megjelenése a városban. Szóval összegezve Vasvár szebb lett, túlfejlődte Körmendet, csak éppen az a helybeli, aki ebben gyönyörködni tudna, az máshová jár dolgozni, akinek meg ideje munka hiányában ezt megengedi, az meg keserű szájízzel teszi. A Fő tér melletti utca pedig már ugyanolyan, mint bármelyik körmendi.



A másik emlegetett város Szentgotthárd. Le a kalappal, valóban nagyon szép lett. Köszönheti ezt a "nagyok" megtelepedésének, valamint a közeli hármas határnak. Viszont azt ne felejtsük el: az oda költözött befektetők nem Körmend és Szentgotthárd között választottak telephelyük megválasztásában. Azok az adottságok, amik ott megvannak, azok Körmenden nincsenek. Ezt az előnyt Körmend csak egyfajta módon tudná behozni, de annak meg kicsi az esélye, hogy a Csákánydoroszlótól nyugatra lévő területeket Burgenlandhoz csatolják. Pedig így végre lehetőség lenne egy körmendi határátkelő megépítésére, esetleg közös osztrák-magyar ipari park létrehozására.



De akkor most nézzük végre Körmendet. Egyvalami igaz, és ezt nyugodtan le merem írni. Ha valaki dolgozni akar Körmenden, az el tud helyezkedni. Na nem a 100 ezres állások közül válogathat, de néha még az ezt megközelítő is akad. A munka pedig egzisztenciát teremthet, vagy legalábbis megadja annak lehetősségét. Ha pedig van egzisztenciád, tudsz vásárolni is. Ha az ember nem akar feltétlenül valamelyik multi bevásárlóközpontban kikapcsolódni, akkor helyben is már megvehet szinte mindent. Még emlékszem, amikor cipőt venni el kellett menni Szombathelyre vagy Zalaegerszegre. Én legalábbis magamnak és a családomnak meg tudom venni. Ez persze lehet, hogy csak azért van, mert igénytelen vagyok, és lelkileg szegény.



Nem is sorolom tovább Körmend erényeit, eredményeit, mivel még a végén el kellene azon gondolkodnom, hogy valakkinek ez talán köszönhető, és mi lenne velem, ha hálát rebegnék az elért eredmények miatt a körmendi képviselőknek, polgármesternek? Ráadásul jelenleg nincs is élő marketingszerződés a körmendi önkormányzat és köztünk. De nem tudom azt a véleményemet eltitkolni, hogy szerintem Körmend nincs elmaradva a környéktől, igenis fejlődött valamit. Elhibázott lépések itt is történnek és sikertörténetről nem is beszélhetünk, de nem gondolom úgy, hogy szégyenkeznünk kellene Körmend miatt.


Azt sem értem például, hogy miért van az, hogy aki nem szereti a kosárlabdát, az luxusnak tartja, és a rá fordított anyagiakat ablakon kidobott pénznek. Az idén Körmend városa 12 millióval támogatja a csapatot. Ha belegondolunk, ez szerintem nem olyan egetrengetően sok, hogy ne térülne meg a városnak. Mire fordíthanánk ezt a pénzt? Ez most már csak egy új lakás ára. De nem hiszem, hogy emiatt a kidobott pénz miatt nem tudott Körmend ezideig ipari parkot létesíteni vagy az elkerülő utat megépíteni.



Mindez persze csak szubjektív vélemény - kiegészítve objektív dolgokkal - így nem kell vele egyet érteni, és nagyon szívesen teret engedek azoknak a véleményeknek is, akik ezt másképp gondolják. De mielőtt bárki látványosan bírálná a várost és vezetését, abba azért gondoljon bele, hogy ő mit tett eddig azért, hogy a város szebb legyen. A hibákat könnyű összegyűjteni, de az igazi segítség a városnak szerintem nem az, hogy "majd ősszel jó helyre ikszelek", hanem hogyha a bírálattal együtt tudunk megoldást is javasolni a problémákra.



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.