Új lehetőség az egészségvédelemben

gangura | 2002. augusztus 28 08:05:57 | körmendi hírek |
Május elsejétől egészségfejlesztőként dolgozik a helyi ÁNTSZ-nél Némethné Mészáros Irén, aki korábban ifjúsági védőnőként végezte a munkáját. Már abban a munkakörében is ellátott egészségfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat, hiszen részt vett a körmendi középiskolások szűrő- és alkalmassági vizsgálataiban, és ezeken kívül rendszeresen egészségfejlesztő órákat tartott. Gyakran megfordult a gimnáziumban és a Rázsó Imre Szakközépiskolában, ahol még mindig látható az a vitrin, amely a Föld napja alkalmából készített faliújságot. Új feladatának, munkájának ismertetésére kértem.


- Természetesen nem az a dolgom, hogy személy szerint én fejlesszem az egészséget. Hatvan falu és két város - Körmend és Szentgotthárd - tartozik hozzám. Ekkora területen mások is foglalkoznak egészségfejlesztéssel, nekem segítenem, koordinálnom kell a tevékenységüket. Ez folyamatos kapcsolattartást igényel az önkormányzatokkal, oktatási, közművelődési, gyermek- és ifjúságvédelmi intézményekkel. Kérni fogom a városi tévét, valamint a településeken megjelenő újságok, kistérségi információs rendszerek segítségét, vállalják fel az egészségvédelem témakörében aktuális anyagok folyamatos megjelentetését, terjesztését. Így az eddiginél több tájékoztató anyag, szórólap és módszertani írás juthatna el az emberek kezébe. Szakmai segítséget tudok nyújtani az egészségvédelemhez kapcsolódó különböző programok összeállításához, előadások megszervezéséhez és tartásához, iskolák egészségügyi munkájának támogatásához. Sok helyre nem jár a Sansz pályázati figyelő, tehát pályázatok elkészítését is szeretném segíteni.


- Ekkora területet, ennyi feladat végrehajtását, hogyan lehet áttekinteni?


Még nem egészen egy hónapja dolgozom, most még nem látom át teljesen. Vannak falvak, ahol nincs helyben orvos és védőnő, de ők, az alapellátás dolgozói rendszeres kapcsolatban vannak az ott élőkkel is, a védőnők közül mindenkit ismerek, Szeretnék elmenni minden községbe, hogy megismerjek minden háziorvost, a falu, az iskola és az óvoda vezetőit. Ha felkérnek előadások szervezésére vagy megtartására, akkor is el fogok jutni azokra a helyekre, amelyek a területemhez tartoznak.


- Vannak már ilyen felkérések?

Szentgotthárdon például óriási az érdeklődés. Az ottani önkormányzatnál működik családvédelmi és egészségfejlesztési bizottság, ők már meghívták az ÁNTSZ képviselőit. A szentgotthárdi városi tévében fél órát szántak a népegészségügyi program ismertetésére. Oda már hívtak civil szervezetek is előadást tartani.

- Őket biztosan megelőzte a körmendi önkormányzat?

Nem, de ez nem jelenti azt, hogy a közeljövőben ne hívnának, ha már jobban beindult a munkám. Nagyok a lehetőségek, és ezek nem csak Körmend előtt adottak. Másra van szükség egy kisközségben, mint egy kisvárosban. A bajánsenyei és az őriszentpéteri körzet védőnői nőgyógyászati rákszűrést szerveztek, amit a körmendi szakorvosok végeztek a két községben. Az én feladatom volt a rákszűréssel kapcsolatos tájékoztató anyagok biztosítása.


Rábavidék: Csihar Tamás


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.