Szivárvány alatt táncoltak

gangura | 2002. augusztus 28 08:07:22 | körmendi hírek |
Május 25-én hét órától zajlott immár 31-szer a hagyományos májusfa-kitáncolás. Mivel délután a Városi Színházterem adott otthont a IX. Lajtha László koreográfiai versenynek, így a májusfa-kitáncolás egyben a verseny gálaműsora is volt


Természetesen a verseny a m korábbi években már megszokott módon az eredményhirdetéssel kezdődött. Varga Zoltán koreográfus köszöntötte a közönséget, a néptánc együtteseket és a kísérő zenekarokat. Kijelentette, hogy a zsűri által megtekintett darabok bármelyik versenyen, fesztiválon megállták volna a helyüket. Az egyszerű, autentikus néptáncoktól az elvont gondolatokat kifejező alkotásokig kerültek a bíráló szemek elé a táncok.





A rövid bevezető után ismertette helyezéseket. Az első helyért járó díj Körmenden maradt, hiszen Korbacsics Tibor, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, Kulturális Egyesület vezetője vehette át "nap után sétáló" című koreográfiájáért. A második helyezett Majoros Róber mazott szili búcsú
A A körmendiek első helyezése több szempontból is értékes. Már a zsűri tagjainak névsora is önmagáért beszél: dr. Pesovár Ernő Kosuth-díjas néptáncoktató, Mihály Gábor, az Állami Népi Együttes művészeti vezető koreográfusa, Fuchs Lívia tánctörténész. Varga Zoltán koreográfus és Jánosi András, zenetanár. A zsűri döntése egyértelmű volt, meghozatalában komoly szakmai érvek játszottak szerepet. A BBA Táncegyüttesnek nincs pénze, hogy hasonló megmérettetésre utazzon.




Az eredményhirdetés után a legfőbb rendező, a természet szólt bele a műsor folytatásába: egy zivatar kis ideig nem engedte színpadra lépni a szereplőket. Nem lett volna értelme a hangosítási eszközöket bepakolni a színházterembe, mivel ez legalább háromnegyed óráig tartott volna. Szerencsére az elvonuló zápor után a napsütés, szép szivárvánnyal kárpótolta a közönséget, míg a síkos színpadon el nem kezdődött a gálaműsor.











A májusfa kivágásáig fellépett: a Kis Duna Táncegyüttes Rajkáról, a szili Hagyományőrzők Egyesülete, a tatabányai Bányász Táncegyüttes, Szombathelyről a Szőkős és az Ungaresca Táncegyüttes, a keszthelyi Georgikon Néptánc együttes és természetesen a BBÁ.

A körmendi táncosok természetesen nem fognak unatkozni a közeljövőben sem, hiszen a kis táncosok június 7 és 10-e között Mosonmagyaróváron a Katica Gyermek Néptánc Fesztiválon szerepelnek. A szlovákia Somorjára is ellátogatnak szerepelni, mivel ez a város a rendezvény társrendezője. Július elején a felnőtt táncosok kaptak meghívást Roznov Pod Radhostembe a néptánc együttesek és népzenekarok világfesztiváljára.
Természetesen az idén is megrendezik a körmendi nyár elmaradhatatlan táncfesztiválját az augusztus 19-ei csónakfelvonulás és tűzijáték után. A körmendiek ekkor ismét hazai közönség előtt lépnek


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.