Bartha Sándor: Se szó, se beszéd

droszler | 2004. október 01 21:01:05 | kultúra |
A Magyar Mûhely Galéria szeretettel meghívja

Bartha Sándor
Se szó, se beszéd

címû kiállításának megnyitójára,

2004. október 6-án, szerdán 18 órára.

A kiállítást megnyitja:
Szombathy Bálint

Ugyanekkor mutatjuk be Bartha Sándor a Magyar Mûhely Kiadó Pixel-könyvek sorozatában megjelenõ
KIJÁRATOK címû kötetét.

MMG
Magyar Mûhely Galéria
1072 Budapest, Akácfa utca 20.
tel./fax: +36-1-321-4757
www.magyarmuhely.hu

Kuratórium:
Merhán Orsolya, Petõ Hunor, L. Simon László, Szombathy Bálint

Támogatóink:
Fõvárosi Közgyûlés Kulturális Bizottsága, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alapprogram, RÁCIÓ KIADÓ

Bartha Sándor képzõmûvész 1962-ben született Székelyudvarhelyen. 1986-ban végzett a bukaresti Képzõmûvészeti Akadémián. Poszt-konceptuális, olykor lírai mûveket készít (rajzok, fotók, videók, installációk, projektek). Alkotói gondolkodása a 90-es évek elejétõl kezdõdõen a projektmûvészet, az intézménykritika és a public art területein belül határozható meg. 2001-ben a 49. Velencei Biennálén a román pavilon Context Network címû projektjének kiállító mûvésze. 1999 óta Budapesten él.

„Bartha Sándor fotóinak egyik fontos ismérve, hogy nagy mértékben mellõzik az ember közvetlen jelenlétét, holott az emberi élettér képezi tartalmi forrásukat, látóterüket. Bár a fizikailag markánsan tömörített élettér, a mindennapi városi közeg az emberi ténykedésnek és életvitelnek képezi szoros foglalatát, ezúttal csupán nyomaiban utal a homo volans jelenlétére. Inkább tûnik sivárnak, el- és magárahagyatottnak, mintsem belakottnak, kultiváltnak, vitálisnak. A mûvek egy olyan, már-már monumentális, sõt metafizikai színtérnek ragadják meg egy vissza nem térõ pillanatát, amelyben a hétköznapok poézise a részletek által bomlik ki és a hiány által utal a »teremtõi« ottlétre. A tárgyak konstellációs függönye mögé már csak odaképzelhetjük az embert, aki a tárgyak, egyben pedig tettei, cselekedetei mögé rejtezett, a kulisszák zugaiban felejtette magát. Bartha a »következményeket« vizsgálja és a másodlagos nyelv szintjén ragadja meg az urbánus lét látens drámaiságát, amelyet már csak merevségében konstatálhat és a látvány szintjén érzékeltethet. Látleletként funkcionáló vizuális leképezései olyanok, mint egy magára maradt színpad, amely mellõl mindenki eltávolodott, ám a rá vetülõ fényeket elfelejtették leoltani.”

(Részlet a Kijáratok címû kötet utószavából)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.