Aki a város érdekeit tarja szem előtt

gangura | 2002. augusztus 28 08:27:18 | körmendi hírek |
Aki a város érdekeit tarja szem előtt



Geosics László szerint itt a múltat építik, nem a jövőt


A helyhatósági választásokhoz közeledve az önkormányzat képviselő-testületének tagjait az eltelt négy év alatt végzett munkájuk értékelésére kérjük. A Rábavidék soron következő számaiban valamennyi városatyát szeretnénk megszólaltatni. Most a Geosics Lászlóval készült interjút olvashatják.


- Hogyan ítéli meg a jelenleg működő testület tévékenységét és eredményességét?

- Sajnos nem tudott úgy fejlődni Körmend, ahogy a város polgárai szeretnék és joggal elvárták volna, hiszen a párt- és politikai érdekekek domináltak. Én az előző ciklusban is képviselő voltam, amikor a lakosság olyan grémiumot választott, mely képes volt Körmend érdekeit érvényesíteni a pártpolitikai szempontok helyett. Pedig akkor is voltak nehézségek, például a kórház megyei működtetésű lett, de a '94-ben jelentkező 200 millió forintos hiányt az összefogás segítségével 1995 végére kompenzálta az akkori testület, és ezzel együtt a város rengeteg intézményét fenntartva működtetni tudta.


-A költségvetés évről évre tetemes működési hiánnyal zár, ezt miért nem sikerült kezelni?


Körmend egy kisváros, de akkora intézményhálózata van, melynek működtetése a fejlesztésre szánt pénzt is felemészti. A pénzügyi és gazdasági bizottság, melynek már nyolcadik éve vagyok a tagja, ezért akarta az átalakítást elvégezni, és ezáltal a fejlesztésekre nagyobb költségvetési keretet biztosítani. A regionális intézmények megyei működtetésbe adása azonban nagy vihart kavart, és falba ütköztünk amiatt, hogy sok képviselő intézményvezető is egyben. Patthelyzetet okozott, hogy intézményük érdekeit hajtva a város költségvetésének plusz kiadásait növelték, és a fejlesztésekre alig jutott az ellobizott pénzek miatt.


- Önt szavazásokkor nem kötötte a pártfegyelem, sőt sokszor inkább előre kiszámíthatóan a mérleg nyelve volt. Próbálták-e befolyásolni döntéshozatalát?


Én független képviselőként, a Kerszténydemokrata Néppárt támogatásával indultam a választásokon. Egy pártnak sem voltam, és nem is leszek a tagja, mert nem értek egyet az ideológiájukkal. Bár sok esetben felmerült, hogy milyen érdeket kellene képviselnem, de én midig a város érdekeit néztem, meg az emberek tekintetét. Vallásos neveltetésem tanított arra, hogy nézzek mindig a másik szemébe.


- Választóival szembenézve mennyire lehet elégedett önmagával?


Úgy érzem, hogy ebben a ciklusban több eredményt könyvelhetnek el a horvátnádaljai és felsőberki városrészen lakók. A gyermekek és szüleik örömére mindkét helyen játszópark létesült. Felsőberkiben a legmodernebb út épült csapadékvízelvezető rendszerrel, új buszvárót kapott és hamraosan elkészül a buszforduló is, a temetőbe vezető utat is megcsináltattuk, és a harangláb felújítása is megtörtént. Horvtnádalján több mint húszmillió forintból épült ki a kábeltelevíziós hálózat a legmodernebb rendszerrel. Viszont Felsőberkiben a kábeltévé hálózat kiépítését nem tudtuk megoldani. 12 millió forintot kértem erre a célra, de a testület sokalta az ott élő összesen 49 családra jutó egyenkénti fejlesztési összeget. Pedig ők is ugyanolyan adófizetői a városnak, mint a főtéren lakók, valamint a gázközmű vagyonból visszakapott pénzt azért kötötték le, hogy a város fejlesztésére fordítsák. Ennek kapcsán úgy látom, sokszor nem a jövőt, hanem a múltat építik.


- Mi az, amit még kudarcként vagy a jövő feladataként tart számon?


- A szennyvízhálózat kiépítése nem valósult meg, mert a szennyvíztisztító nem megfelelő működtetése miatt a város nem tudott pályázni a szennyvízhálózat kiépítésére. Fontos lenne, hogy a felsőberki kultúrházból kiköltözzön a múzeum raktára, és az épület visszanyerje eredeti funkcióját. Horvátnádalján a csapadékelvezető árkok rendbetétele és az illegális szemétlerakók megszüntetése a feladat, valamint a sportra és a kultúrára a kisebb egyesületeknél is több pénzt kellene szánni.


A következő testületnek mit kellene megvalósítania?


- Elkerülhetetlen lesz a polgármesteri hivatal apparátusában folyó munka szervezetlenségének a megszüntetése, illetve az adókintlevőségek behajtása. A Széchenyi-terv pályázati lehetőségeit rendszeresen figyelemmel kell kísérni, és az összes lehetőséget ki kell aknázni, amit eddig maradéktalanul nem tettünk meg. Az 1998-ban megfogalmazott cél továbbra is érvényes, miszerint a kistérség és a külföldiek számára vallási és termálturisztikai, valamint - termálvíz feltárására elkülönitett 70 millió forint céltartalék szintén elfogyott -, bevásárló és kulturális szempontból is vonzóvá kell tenni Körmendet. Ehhez pedig mindenekelőtt egy nagy családként együttműködő testület szükségeltetik.
Hogy enneka testületnek Geosics László szeretne-e tagja lenni, azt a választásokkor megtudjuk

Rábavidék, Takács Marietta


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.