Lojze Kozár sírjánál imádkoztak

droszler | 2004. október 02 14:59:54 | körmendi hírek |
Adorján falvára is elzarándokoltak a körmendiek

A Kolpin g Család hagyományos évi zarándoklata az idén Marizellbe és Lendvára vezetett. Annyira népszerûek ezek a zarándoklatok, hogy Lendvára két buszt kellett indítani. A lendvai vár és a múzeum, a szentmise a Szent Katalin templom­ban, valamint a gyönyörû kilátás a Szentháromság templom mellõl felejthetetlen élményt nyújtott mindenkinek.
Délután még egy meglepetés várta a résztvevõket. Felkerestük Odranci (Adorjánfalva) templo­mát és temetõjét. Ebben a teme­tõben nyugszik Lojze Kozár szlovén lelkész-író, akinek mintegy kilenc népszerû könyve jelent meg. Egyik könyvének utolsó 15 olda­láért Nemzetközi Irodalmi Díjat vehetett át. (Ezt a részt 1997-ben megjelentettük magyarul is.) Lojze Kozár három évig (1942-­1945) volt káplán Körmenden, s csak a háború után tért vissza Szlovéniába. Visszaemlékezései­ben szeretettel számol be kör­mendi éveirõl: „A városban is, a filiákban is nagyon kedvesek és figyelmesek voltak az emberek hozzám. Szívesen jártam a kór­házba, gyakran meglátogattam a betegeket. Ez nagy vigasztalást
nyújtott nekem, különösen ami­kor erõsen elfogott a honvágy."


Visszatérése után Odran­ciban telepedett le, ahol új templomot építtetett. A temp­lom kupolája a munkálatok köz­ben beszakadt és nyolc munkás életét vesztette. (Szép síremlék­kel emlékeztek meg róluk.) A tervezési, vagy építési hiba mi­att õ került börtönbe, és nem fe­jezhette be a templom építését sem. 1999-ben halt meg 89 éves korában. A szépen gondozott te­metõben imádkoztunk sírnál és megcsodáltuk az építkezéseket: a templom a Szentháromság tiszteletére épült, és most készül monumentális hármas tornya. A templomnak nagy orgonája van és a hatalmas templombelsõ al­kalmas hangversenyek megtar­tására is.

Gyürki László
Rábavidék
2004.10.01.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.