Aradon Magyarországot siratta az ég

droszler | 2004. október 09 10:20:07 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Az aradi vértanúkra emlékezett Körmend
Október 6-án este a Rázsó Imre Szakközépiskola, Szakiskola elõtti emlékmûnél emlékeztek meg az aradi vértanúkról a körmendiek. A városi ünnepségen elõször Kanizsa József költõ, író, a Magyar Kultúra Lovagja szavalta el költeményét.

A megemlékezés szónoka, Szolga Tõkés Sándor evangélikus lelkész beszédében felidézte a 155 évvel ezelõtt Aradon történteket. Elmondta, hogy azért emlékezhetünk ma rájuk, mert szabadok vagyunk, és szabadságunkat nekik is köszönhetjük. Mindig voltak olyan nagyjaink, akik készek voltak életüket áldozni a hazáért. Az aradi vértanúk magyarul gondolkodtak és vert a szívük, még ha nem is tudtak tisztán magyarul beszélni. Amikor 1849-ben Aradon esett az esõ, Magyarországot siratta az ég, miközben vért mosott le. Ma gyakran megfeledkezünk a hálaadásról. Bárcsak annyi hitünk volna, mint a kivégzett mártíroknak. Igazi ellenségünk a bûn, ami ellen csak a Teremtõvel vehetjük fel a harcot. Gyakran beszélünk a magyarok Istenérõl, de Jézus Krisztusra gondol-e valaki? A magyar lélek él, Isten mûködik benne és általa. Az igazak jövendõjét lélek és szellem ereje harcolja. Aradon is hiába szedték szét a szabadság emlékmûvét, ma újra tündököl.
A beszédet követõen a helyi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói mutatták be mûsorukat, a rendezvényen a Városi Fúvószenekar mûködött közre. A megjelent közönség ezután fáklyákkal vonult át a Szabadság téri Kossuth-szoborhoz, ahol a körmendi intézmények, pártok képviselõi és magánszemélyek helyezték el koszorúikat és a megemlékezés virágait. Az ünnepség után Simon M. Veronika festõmûvész kiállítását Kanizsa József nyitotta meg a Városi Kiállítóteremben. A mûvésznõ Dr Batthyány-Strattmann Lászlót ábrázoló festményét Dr. Gyürki László pápai prelátus, kanonok áldotta meg. A megnyitón Enyedi Béla énekes és körmendi amatõr színjátszók közremûködtek. A mûvésznõ tárlatát október 23-ig lehet megtekinteni.

CsT
RábavidéK

Foto: Jámbori Tamás


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.