Salzburgi Kulturális Napok

droszler | 2004. október 17 23:17:43 | kultúra |
Salzburgba bármikor érdemes utazni, de a 2004. október 16-tól 31-ig tartó Salzburgi Kulturális Napok további jó indokot jelenthetnek, hogy meglátogassuk Ausztria egyik legszebb városát.

A repülõvel, vonattal, autóbusszal és autóval egyaránt könnyen megközelíthetõ, Budapesttõl nagyjából 550 kilométerre lévõ, gyönyörû hegyek közt fekvõ városkában rengeteg a látnivaló.

Amadeus szülõvárosában talán az elsõ fontos teendõ annak a (mostanra gyönyörûen felújított) háznak a megtekintése a Getreidegasse 9. szám alatt, ahol Mozart született. A további fõ látványosságok eléréséhez sem kell nagyon kimozdulni az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított salzburgi óvárosból: itt található egymás szoros közelségében az 1614-ben újjáépített, eredetileg 774-ben épült Katedrális, a Szent Péter apátság, valamint a siklóval megközelíthetõ, 1077-ben épült Hohensalzburg Erõd, amely Közép-Európa legnagyobb, eredeti formájában megõrzött erõdje. Salzburg óvárosában szinte keresni sem kell a nevezetességeket, mert az ember önkéntelenül is beléjük botlik? ráadásul itt minden egyes ház maga is mûremek, és kevés az olyan, amelynek nincs története.

Az elõbb említett két hetes rendezvénysorozat operái, koncertjei, színházi- és táncelõadásai túlnyomórészt az ünnepi játékok házaiban kapnak helyet (Großes Festspielhaus), de utcai programokból sem lesz hiány. További különlegesség, hogy a régóta készülõ Mönchsberg Modern Mûvészetek Múzeuma is ez idõ alatt, egész pontosan október 23-án nyílik meg a nagyközönség számára.

Aki kifejezetten a Kulturális Napokra idõzíti látogatását, esetleg számíthat arra, hogy a belvárosban nem talál majd szállást, de Salzburgban nem jelent gondot az elõvárosi közlekedés. Akár kirándulásként is érdemes kipróbálni a külterületek és a város között fél óránként, átlagosan 120-140 km/órás sebességgel közlekedõ, szinte teljesen hangtalan motorvonatokat. Ezek a kényelmes, biztonságos, környezetbarát és kívül-belül szép jármûvek megoldották azt a problémát, amelyet a napi autós ingázók okozta dugók miatt rengeteg fõváros, többek közt Budapest is elszenved. Tehát utazás közben irigykedhetünk - és egyben reménykedhetünk is, hiszen a MÁV által kiírt motorvonat-beszerzési tenderre az a Bombardier is benyújtotta pályázatát, amely Salzburgban nyert.

A tervezett programoktól függõen érdemes lehet Salzburg-kártyát kiváltani, amely többek közt ingyenes tömegközlekedésre, rengeteg kedvezményre és néhány nevezetesség ingyenes megtekintésére is feljogosít.

A Salzburgi Kulturális Napok rendezvénysorozat részletes programja a http://www.salzburg.com/kulturvereinigung oldalon olvasható, német nyelven.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.