Tilos a fűszerpaprika forgalmazása és fogyasztása

droszler | 2004. október 27 23:55:55 | közérdekü |
Tájékoztató a mikotoxinnal szennyezett fûszerpaprikáról

A mikotoxinnal szennyezett fûszerpaprika problémakörérõl az Országos Tisztifõorvosi Hivatal 2004. augusztus 31-én értesült a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalban más témakörben tett látogatás során.

Az OTH a területileg illetékes fõállatorvostól kérte a külföldi fûszerpaprika magyar paprikába történõ keverése tényének megerõsítését.

A piacfelügyeletben résztvevõ szervek vizsgálódásaival párhuzamosan az ÁNTSZ területi szervei mintázták a kereskedelmi forgalomban lévõ fûszerpaprikát.

A laboratóriumi vizsgálatra vett 73 db mintából 12 db aflatoxin tartalom miatt kifogásolás alá esett.


Az aflatoxin a mikotoxinok közé tartozó, a környezetben lévõ mikroszkópikus gombák másodlagos anyagcsere termékei.

Az élelmiszerben eltûrhetõ legnagyobb érték:

fûszerre B1 = 5 mikrogramm/kg,

összes aflatoxin: 10 mikrogramm/kg



Az ÁNTSZ laboratóriumai által mért legmagasabb érték: B1: 80,8 mikrogramm/kg

összes aflatoxin: 87,8 mikrogramm/kg




2004. október 27-én az ÁNTSZ intézkedett arra vonatkozóan, hogy az ország területén lévõ valamennyi fûszerpaprika gyártó határozatilag kötelezett a gyártás és a kereskedelmi forgalomban lévõ és kerülõ fûszerpaprika mikotoxinra történõ laboratóriumi vizsgálatára. A vizsgálat eredményéig valamennyi, az ország területén lévõ fûszerpaprika tétel zárolásra kerül, az forgalomba nem hozható. Negatív laboratóriumi eredménnyel rendelkezõ fûszerpaprika kerülhet csak ismételten kereskedelmi forgalomba. A nem vizsgált, vagy kifogásolt mintájú tételek zárolását, illetve visszagyûjtését a gyártó köteles elvégezni.

Az aflatoxin májkárosító, genotoxikus és immunoszupresszív hatású.

Az aflatoxin a magyar éghajlati körülmények között nem képzõdik, jelenléte a fûszerpaprikában azt jelenti, hogy abban más országokból származó import paprika került bekeverésre.



A fûszerpaprika vizsgálatokkal kapcsolatos laboratóriumi eredményeit, valamint intézkedéseit az ÁNTSZ folyamatosan megküldte és a továbbiakban is megküldi a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak.



A lakosság az ÁNTSZ honlapjáról, valamint MTI közleménybõl értesülhet folyamatosan a negatív vizsgálati eredménnyel rendelkezõ fûszerpaprikáról és így annak felhasználhatóságáról.

forrás: http://www.antsz.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.