A római katolikus egyházközség munkáját segítik

droszler | 2004. október 31 10:37:28 | körmendi hírek |
Eredményesen mûködik az alapítvány

Mint arról elõzõ számunkban tudósítottunk, nemrég kredit­pontos továbbképzést tartottak Körmenden a város egészség­ügyi szakdolgozóinak. A polgármesteri hivatalban lezajlott szak­mai tanácskozás alkalmával beszámolt tevékenységérõl a prog­ramot szervezõ Szegények Orvosa Körmendért Alapítvány is.

A Magyar Katolikus Egyház, ezen belül a Körmendi Római Katolikus Egyházközség támo­gatására 1992-ben létesült alapít­ványt a Vas Megyei Bíróság 1992. szeptember 3-án vette nyilvántartásba. A kulturális és karitatív tevékenységet folytató közösség jól és eredményesen te­vékenykedik. Tájékoztatójukból kiderült, hogy elsõdleges céljuk a boldoggá avatott dr. Batthyány­-Strattmann László szellemében Körmend és a helyi rk. egyház­község életének fellendítése, a hitoktatás színvonalának emelé­se, elsõsorban a nevelés területén segítségnyújtás a lelki és testi bajban szenvedõknek.
Ezek kapcsán a mûvészeti, kulturális életbe is bekapcsolód­va kiállítások rendezése, zenei programok, hangversenyek meg­tartása az egyházközség területén lévõ, illetve építendõ közcélú in­gatlanok, templomok, kápolnák, iskolák, ravatalozók és egyéb kö­zösségi célú épületek építése, fel­újítása, karbantartása, berendezé­seik folyamatos gyarapítása. Az alapítvány 1992-2004 közötti te­vékenységét ismertetõ tájékozta­tóból kiderült, hogy évi rendsze­rességgel megemlékeztek az ala­pítvány névadója, a szegények orvosa születésének és halálának évfordulójáról. Az ország külön­bözõ helységeiben számos tele­pülésen vetítettképes elõadások hangzottak el dr. Batthyány­-Strattmann László életérõl, munkásságáról, a boldoggá avatási elõkészületek szervezésérõl, il­letve magáról a Rómában lezaj­lott ceremóniáról.
A hercegorvos életútjának is­mertetésein túl más körmendi je­les személyiségekrõl, így például Faludi Ferencrõl (a könyvtár névadója) és Kresznerics Ferenc­rõl is tartottak elõadásokat. Több, a város területén felavatott em­léktábla és emlékmû elkészülté­ben is közremûködtek, igen je­lentõs szerepük volt a Rózsa ut­cában a Boldog Batthyány Lász­ló tiszteletére elkészült emlék­templom felépülésében. Számos vallási, bibliai, hitélettel kapcso­latos témájú kiállítás megrende­zése is nevükhöz fûzõdik, köztük Szent Lászlóról, a Szentföldrõl, Kambodzsáról, a Körmendi Ka­tolikus Legényegyletrõl és Kiss Sándor szobrászmûvészrõl.
Az alapítvány az elmúlt évti­zed során összesen 12 alkalmi ki­adványt jelentetett meg. Ezek so­rában legutóbb 2004-ben a Kör­mendi emlékkönyv Lesenyei Márta szobrászmûvésznek címû munkát. Vallási, hitélettel foglal­kozó sajtóanyagokkal évi rend­szerességgel látják el a városi könyvtárat, ahova mintegy 15 fé­le újságot juttatnak el.

ász
Rábavidék


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.