1,2 milliárd forintos fejlesztés és szakmunkásképzés

droszler | 2004. november 01 10:31:34 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
EGIS: Kinõtte az épületet

Az EGIS Rt. Lacta Gyógyszergyára 1,2 milliárd forintos fejlesztésre készül. Az önerõbõl megvalósuló beruházáshoz a pénzügyi tervek szerint két-három évre van szükség. Ennek eredményeként összesen mintegy kétezer négyzetmé­ter alapterülettel bõvülhet a jelenleg szûkös üzemcsarnok. Mindez azonban nem jár új munkaerõ felvételével, csak belsõ átszervezéssel. Ugyanakkor a jövõ év szeptemberétõl a szakember­utánpótlás biztosítása érdekében a helyi szakközépiskolával együttmûköd­ve megkezdik a gyógyszergyártó szak­munkások képzését - tájékoztatott dr. Faragó Gábor igazgató.

Bõvül a tablettagyártó és csomagoló üzemcsarnok
- A folyamatosan növekvõ termelés miatt állandóan új gépekre vagy a régiek cseréjére volt szükség. Ez viszont egy idõ után helyhi­ányhoz és olyan zsúfoltsághoz vezetett, hogy néha már az üzem mûködéséhez feltétlenül szükséges funkciókat sem tudtuk biztosíta­ni. Eljutottunk arra a pontra, hogy a további fejlesztések érdekében az épületet bõvíteni kell - taglalja az elõzményeket dr. Faradó Gábor igazgató, akitõl azt is megtudtuk, hogy már el is készültek a gyógyszerkészítõ üzem­csarnok bõvítésének tervei. Eszerint a tablet­taüzem körülbelül 1.100 négyzetméterrel, a csomagoló üzem alapterülete pedig 650 négyzetméterrel bõvül.
Ennek a kétezer négyzetméternyi bõvítés­nek az építészeti, épületgépészeti költsége 1,2 milliárd forint a berendezések nélkül. A megvalósítását két-három év alatt akarják el­érni. A hosszabb idõtartamot egyrészt a be­ruházás nagysága, másrészt a három évre elosztott pénzügyi tervezés indokolja, ugyan­is saját tõkébõl és nem hitelbõl történik a finanszírozás.
A helyi gyógyszergyár igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a jelenlegi helyzetben bi­zonyos munkagépek ugyan három mûszak­ban, de hat vagy hét napos munkahétben, azaz szinte folyamatosan mûködnek. Az emberek természetesen csak heti öt napot dolgoznak, de az sem jó, ha ez a hétvégéjük rovására megy. Ezzel a fejlesztéssel ez a munkaerõ és a berendezések számára egy­aránt tarthatatlan állapot majdnem teljesen megszûntethetõ. Ugyanakkor munkaerõ-fel­vétel nem valószínû. A dolgozók álcsoporto­sításával megoldható az, hogy ugyan több gépen, de kevesebb (pl.: 7 helyett 5) napon át folyjon majd a termelés.

Gyógyszergyártó szakmunkásokat ké­peznek
A körmendi gyógyszergyár a Rázsó Imre Szakközépiskolával együttmûködve jövõ év szeptemberétõl szeretne elindítani egy érett­ségire alapozott gyógyszergyártó szakmun­kásképzést. - Ennek azért Iáijuk szükségét, mert a gyáregység törzsgárdája öregszik, szakmunkásaink és technikusaink átlagélet­kora növekszik, és eljön az az idõ, amikor robbanásszerûen sokan mennek majd nyug­díjba. Erre pedig elõ kell készülnünk - jegyezte meg dr. Faragó Gábor.
Az érettségizett, de szakmai végzettség­gel nem rendelkezõ dolgozóiknak, valamint a legjobb, huzamosabb ideje bérelt mun­kaerõknek merszervezik a szakmunkáskép­zést. Ez azt jelenteni, hogy az a bérelt mun­kaerõ, aki ezt elvégzi, nem azonnal, hanem nyugdíjazás esetén a gyáregység állomá­nyába kerül. - Ez nekünk azért jó, mert így biztosítani tudjuk a szakember-utánpótlást, a beiskolázott bérelt munkaerõnek meg azért, mert hosszú távon számítunk rá - vé­lekedett az igazgató azt hangsúlyozva, hogy ez nem nyitott képzés, amire bárki jelent­kezhet.
A szervezeti egységek vezetõi már gon­dolkoznak azon, hogy kik lesznek az elsõként beiskolázandók. Néhány év alatt összesen 50-80 gyógyszergyártó szakmunkást képez­nek, de évente 18-20 fõnél nem többet, hi­szen közben a munkát is el kell végezni. Az ismeretek közvetítésében a szakközépiskola oktatói mellett - Egyed Gyula iskolaigazga­tóval egyeztetve - az EGIS Lacta Gyógyszer­gyár munkatársai is részt vesznek a gyógy­szergyártáshoz kapcsolódó szakmai tárgyak miatt. Hasonló, de nappali képzésre a 70-es években az Ipari Szakmunkásképzõ Intézet­ben már volt példa. Ahhoz képest újdonság, hogy most a tanulók munka mellett végzik el ezt az érettségire alapozott képzést.

TM
Körmendi Híradó


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.