Magyar-holland diákcsere gimnazistáknak

droszler | 2004. november 02 11:52:53 | körmendi hírek |
Partnerkapcsolat II.

A magyar-német-holland partnerváro­si kapcsolat kialakulása idején egy nagy létszámú, Hollandiába utazó körmendi csoport tolmácsa volt Szirmai Judit gimnáziumi tanárnõ, aki más alkalom­mal is segített idegennyelv-tudásával.
Az újonnan kiépült kapcsolatainak kö­szönhetõen Groesbeek és Körmend harmincnyolc középiskolás diákjának szervezett csereprogramot kolléganõ­jével, Kovács Krisztina tanárnõvel. A projektet Soós István, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója koordinálta. A hollandok a magyar gyerekek kora ta­vaszi látogatását - városuk tisztviselõ­it váltva - e hónap közepén viszonoz­ták. Október tizedikén érkezett és ti­zenhatodikán utazott haza a Joep Payens és Carla Derksen tanárok által vezetett csoport.

A holland diákok mindannyian Groesbeek­ben élnek: tizenöten az ottani montessori mód­szerrel tanító szakképzõ iskola, négyen pedig az intézmény nijmegen-i gimnáziumi tagozatának diákjai. A vendégek - ez a diákcsere jellegébõl adódik- családoknál laktak, mindennapjaik pe­dig sûrû programokkal teltek. A fiatalok részt vet­tek óralátogatáson, magyar szavakat és dalokat is tanultak. Közös projektmunka keretében össze­hasonlították a holland és a magyar családok hétköznapjait, étkezési szokásainkat, valamint a két ország iskolarendszerét. A budapesti, sop­roni, keszthelyi, szombathelyi és õrségi kirándulások élményeit is feldolgozták, majd plakáto­kon jelenítették meg. A plakátokból Hollandiaban több helyen kiállítást rendeznek.
Október tizennegyedikén a Városházán ta­lálkozott a csoporttal Bebes lstván polgármes­ter. A hivatalos programok mellett jutott idõ szórakozásra is: hollandok és magyarok egy­aránt szívesen emlékeznek a Hangyaavató vi­dám perceire, a szülõk által szervezett záró gulyáspartira és kürtöskalács-sütésre. Igaz utób­biról csak kevés élményük lehet a vendégek­nek, hiszen a maradék néhány órát a szülõk nélkül töltötték.


Körmendi Híradó


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.