Finn vendégeink voltak

gangura | 2004. november 03 20:50:08 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
A 760 ÉVES KÖRMEND KÖSZÖNTÉSÉRE
jött küldöttség Heinävesiböl, Körmend finn testvérvárosából


Október 24-én (vasárnap) reggel érkezett meg egy 10 fõs, fõleg idegenforgalmi szakemberekbõl álló küldöttség Heinävesibõl LEENA VLASOFF és MATTI PIIRONEN vezetésével. ( Leena az ottani Finn - Magyar Baráti Társaság titkára, Matti pedig a Társaság elnöke).
A küldöttség Ferihegy 2-rõl Pannonhalmára utazott, ahol LÕRINCZ KRIZOSZTOM atya finn nyelven mutatta be a híres intézményt finn vendégeinknek.
A reggeli októbervégi köd lassan feloszlott, így ragyogó jó idõben utaztak vendégeink Pannonhalmáról Balatonfüredre, ahol a mólóról vetettek pillantást a Balaton tükrében a le-nyugodni készülõ Nap arany sugaraira.
Este 19.00 óra körül érkeztünk Körmendre a Halászcsárdához, itt BEBES ISTVÁN polgármester úr fogadta finn vendégeinket a körmendi Baráti Kör tagjai társaságában.

Október 25-én (hétfõn) délelõtt a piacot keresték fel, illetve pihentek. A hegyaljai Szarvascsárdában elköltött ebéd után TUTKOVICS BÉLA vállalkozó és vendége Dr.TEMESVÁRI TIBOR tanácsadó tájékoztatóját hallgathatták meg régiónk jövõbeli lehetõségeirõl. A tájé-koztatásokat követõen a TEKE PANZIÓBAN nemzetközi tekeversenyen vettek részt. A tekepartit KUTASI TIBOR tanár vezetésével a KÉK SÜNIK szülei szervezték.

Október 26-án (kedden) 9.00 órától a BERKI CSÁRDA különtermében tájékoztatásokat hallgattak meg a körmendi régió idegenforgalmi lehetõségeirõl. Szentgotthárdot VINYICZAY TIBOR polgármester, Õriszentpétert BRESZKÓCS CSILLA a Mûvelõdési Központ igazgatója és RIMÁN LÁSZLÓNÉ vállalkozó, Magyarszombatfát LACZÓ TAMÁS tanár, Kör-mendet pedig SZABÓ FERENC alpolgármester úr mutatta be. Ebéd után vendégeink Szentgotthárdra utaztak, ahol megnézték a nevezetességeket és elsétáltak a a Szlovén Információs és Kulturális Központba, ahol SZUKICS MARIANNA a Kulturális Központ vezetõje tájékoztatását hallgatták meg. Este magyar borok szakszerû bemutatóján vettek részt, melyet PILNAY ZOLTÁN tartott. A jó hangulatú bemutató dalra fakasztotta finn vendégeinket is.

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !


Október 27-én (szerdán), reggeli után, a Vadása-tó érintésével Õriszentpéterre látogattak vendégeink. Õriszentpéteren Breszkócs Csilla mutatta be a nevezetességeket, valamint a PITYERSZERT. Nagy élményük volt, amikor látták, hogyan készül tökmagolaj. Szinte mindenki megkóstolta, és vitt magával. Ebéd után VELEMÉRBE utaztak, ahol VARGA OTTÓ plébános úr kalauzolta Õket. Visszafelé LACZÓ LÁSZLÓ polgármester vezetésével megtekintették GÖMBÖS MÁTYÁS Vadászati Állandó Kiállítását, és ellátogattak a kecskefarmra, ahol az állatok megtekintésén túl megkóstolhatták a frissen készült kecskesajtokat. A Fazekasháznál tájékoztatást kaptak LACZÓ LÁSZLÓNÉTÓL a fazekasság történetérõl és újabb élménnyel gazdagodtak, amikor megkóstolták a MÉZESPÁLINKÁT. Vacsorára ZSIGOVITS JÁNOS, Baráti Körünk tagja, hívta meg a csapatot.

Október 28-án (csütörtökön) a reggeli után megkoszorúzták az I és II. Világháborús emlékmûvet, majd részt vettek a "Körmendi térképek" kiállítás megnyitóján a Kiállítóterem-ben, a Batthyány-, és a IV. Béla király szobránál tartott ünnepségen. Ebédre SZAKÁLY KÁ-ROLY hívta meg finn barátainkat. Ebéd után Döröskére utaztak, ahol pikniken vettek részt BÁN MIKLÓS és BOGNÁR MIKLÓS hétvégi házában. Este Molnaszecsõdön, a búcsúesten, Dr. ABDEL HAMEED ABDIN doktor úr, a Baráti Kör vezetõségének tagja, volt az igen jó hangulatú est vendéglátója.

Október 29-én (pénteken), reggeli után meglátogatták MADÁCHY KARCSI bácsi és PATAKI ANDRÁS sírját. Mindkét helyen csokrot helyetek el és énekkel emlékeztek.. A temetõlátogatás után megnézték a Határõrizeti, majd a Cipõipari Múzeumot. Ebédre SIMONICS GÉZA barátunk hívta meg a csoportot. 18.00 órától részt vettek a Városi ünnepi mûsoron, ahol a mûsor részeként LEENA VLASOFF az ottani Baráti Társaság titkára köszöntötte a 760 éves várost, és ajándékot adott át Bebes István Polgármester úrnak. Az ünnepség után BEBES ISTVÁN Polgármester úr adott fogadást finn vendégeink tiszteletére.

Október 30-án (szombaton) utaztunk fel Budapestre. Megérkezés után fellátogattunk a Királyi Várba, majd 12.00 órára a Parlamenthez mentünk. 12.30 órakor mehettünk be a Parlamentbe. Nagy élményt jelentett ez a látogatás részükre, mivel a 10 fõ közül hat fõ még soha nem volt Magyarországon. Itt PAP ANNA INKERI volt a tolmácsunk és budapesti idegenvezetõnk. Ebéd után elvittük vendégeinket a CORVIN Szállodába. Este könnyû sétát tettek Budapesten
Október 31-én (vasárnap). Reggeli után AIRPORT Minibusszal mentek ki a repülõtérre, ahonnét 9.50 órakor utaztak haza.


Baráti Körünk Vezetõsége nevében tisztelettel megköszönöm mindazok segítségét, akik pénzzel, tolmácsolással, vendéglátással, idegenvezetéssel, technikai eszközök bizto-sításával hozzájárultak, hogy finn barátaink jól érezzék magukat Városunkban és felejthe-tetlen élményekkel térhessenek haza


Körmend, 2004. november 3.


Pintér Pál
a Baráti Kör elnöke


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.