2005. a Vers Éve

droszler | 2004. november 04 08:33:24 | kultúra |
A Magyar Versmondók Egyesülete 2005-ben - József Attila születésének századik évfordulóján - megrendezi a Vers Évét. Ennek jegyében felhívást intéznek valamennyi hazai és határon túli szervezethez és intézményhez, amelyek kapcsolódni kívánnak a kulturális évfordulóhoz – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Lutter Imre alelnök.

„A magyar versirodalom egyik legmarkánsabb, legjelentõsebb képviselõjének, József Attilának a születési dátuma a költészet napja. 2005 a költõ születésének századik évfordulója méltán lehet a költészet, a vers éve. Az évforduló megünneplésének gondolata kiváló, és a magyar irodalomhoz méltó gondolat. A centenárium azonban sokkal több lehetõséget kínál, sõt követel tõlünk, mint pusztán emlékezést a költõre. A 2005-ös esztendõ hatékonyan vezetheti vissza a verset az emberhez, a mindennapokba, a társadalom részévé válik, ha az egyén aktívan részt tud venni az állam, a társadalmi szervezet által kínált programban. Ezért a Magyar Versmondók Egyesülete megrendezi a József Attila Centenárium jegyében a Vers Évét.

2005-ben bebizonyítjuk Kányádi Sándor hitvallását: „A vers az, amit mondani kell…”.

A Magyar Versmondók Egyesülete az irodalommal, költészettel, vers- és prózamondással, a színházmûvészettel és a társmûvészeti ágakkal foglalkozó intézmények és társadalmi szervezetek felé felhívást tesz közzé.

Várjuk azon közép- és felsõoktatási intézmények, mûvelõdési házak, galériák, alkotóházak, egyesületek, alapítványok és alkotóközösségek jelentkezését, amelyek csatlakozni szeretnének A Vers Éve programsorozathoz.

A programok célja a tény elfogadtatása: a vers a mindennapi, emberi gondolat mesteri megfogalmazása. Ha egy számítógépes programot naponta használunk, mert elfogadtuk azt, hiába nem mi teremtettük a nyelvezetét, miért ne használhatnák a verseket érzéseink, törekvéseink kinyilatkoztatására? A költõ is ugyanazt érezte, amit ma egy tanár, egy fodrász vagy szakács, csak jobban értett a megfogalmazáshoz. Merjünk a vershez nyúlni!

Az általános célkitûzéssel a vers új utakat, új formákat találhat magának az új világban, egy új nemzedékben.

A kultúrát eddig nem próbált módon gazdagíthatjuk: a befogadóval.

Az évtizedek óta eltûnt (és letûnt) elõadómûvészetet föltámaszthatjuk: új Latinovitsok nõhetnek, a kor mentalitásához igazodva; új költõk és írók vehetik át a stafétát, a kortárs költészet ismertté válhat. Talán idolokká válhatnak a valóban értékes emberek is.

És végsõ soron teret adhatunk egy természetes folyamat természetes felzárkózásának, gyorsulásának: az irodalom, a költészet évek, évtizedek munkáját foghatja össze, és vetítheti elõre.

A Vers Éve számos kulturális programot kínál: találkozók, televíziós és rádiós mûsorok, gálák, fesztiválok sora várja majd a költészet és a versmondás iránt fogékony közönséget.

A programok egy része hagyományos, más része vadonatúj, modern, 21. századi szellemiségû.

A rendezvényeken teret nyer a Kárpát-medencei magyarság versmondó társadalmának kapcsolattartása, és annak új alapokra helyezése.

Mindebben médiapartnerünk: a több ezres példányszámú, negyedévente megjelenõ folyóirat, a Versmondó ( http://www.versmondo.hu ) .

A Vers Éve számos rendezvényt, médiaelemet és kiadványtervet tartalmaz, amelyek részleteit decemberben teszi közzé a Magyar Versmondók Egyesülete.

A Magyar Versmondók Egyesületének szakértõ bizottsága december közepéig bírálja el a programleírásokat, és a kiválasztott programszervezõkkel együttmûködési megállapodást köt. Ennek keretében publicitást biztosít a rendezvényeknek, arany, ezüst és bronz fokozatú besorolástól függõen szakmailag, és anyagilag vagy barter módon támogatást nyújt (egyéni egyeztetés szerint, meghatározott keretek között)” – áll a felhívásban.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.