Régészek a kastélyban

droszler | 2004. november 06 17:43:29 | Batthyány Év - 2005 |
Sikeresnek bizonyult a körmendi Batthyány Kastélyban szeptemberben újra elkezdett régészeti feltárás. A munka folytatására a kastély kezelõjének cseréje adott lehetõséget.


A Batthyány kastély kezelõi jogát ez év második felétõl a körmendi önkormányzat kapta meg, a belsõ feltárásra a tulajdonos Kincstári Vagyoni Igazgatóság adott megbízást a Mûemlékvédelmi Hivatal számára. A hat fõbõl, három régészbõl és három mûvészettörténészbõl álló kutatócsoport munkáját a városgondnokság 10 fõvel segítette, a szeptember elején kezdõdött feltárás komoly eredményeket hozott.

A belsõ feltárásokban és a falkutatási munkák során egykori pincék, padlószintek kerültek elõ, ezek megerõsítették azt a korábbi tapasztalatot, miszerint a kastély szinte folyamatos átépítésen ment át. Egykori boltozatok, lépcsõk, fûtésrendszerek, barokk ablakok, lõrések bukkantak elõ, szenzációs leletnek számítanak a vár 14. századból való csatornarendszerei. Találtak cserepeket, kerámiákat, mázas díszkályha maradványokat, régi fegyvereket is.

Koppány András régész, a feltárás vezetõje elmondta, a téli idõszakban a leleteket rendszerezik, a dokumentumok segítségével elõreláthatóan komplex képet tudnak alkotni a kastély és a vár történetérõl.

Koppány András reménykedik abban, hogy a Kincstári Vagyonigazgatóság a jövõ évben is fizeti a munka költségeit, mivel a további feltárás európai léptékû értékeket hozhat a felszínre.


Szilágyi József

Forrás: MR


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.