Körmendi sárkányrepülők a szellők szárnyain

droszler | 2004. november 10 11:51:31 | körmendi hírek |
25 éves álom valósul meg

A ’80-as évek elején néhány körmendi elhatározta, hogy a lehetõségekhez mérten megismerkedik a repüléssel. Kapcsolatba kerültek a Zalaegerszegi Sárkányrepülõ Egyesülettel, és az õ segítségükkel kezdték elképzelésüket megvalósítani. Huszonöt év után ismét idõszerûvé vált az egyesület alapítás gondolata, Bán Miklós vállalta magára a szervezés feladatait. Õt kérdeztem elõször arról, hogy miképp telt az elmúlt a két és fél évtized.

- Természetesen már akkoriban szerettünk volna Körmenden is egy hasonló egyesületet létrehozni, de a hatóságok csak lassan és nehézkesen engedélyezték e sportág mûvelését; nem a veszélyessége, hanem a nyugati határ közelsége miatt. Ezért is sok volt az ú.n. fekete repülés, szerencsére a rendszerváltás után liberalizálódtak a törvények, sokat enyhült a szabályozás. A „szabadabb légtér” aztán változtatott a repülés jellegén is, hiszen az egerszegi klub gépeivel végrehajtott repüléseket a magántulajdonú gépekkel végzett kötetlenebb repülések váltották fel. Ezek közül a sárkányok közül néhány még ma is megtalálható tulajdonosaiknál. Annakidején még a zalaegerszegi barátok segítségével készült el az elsõ Trabant motoros sárkányrepülõnk, és ez is megvan még. Mindig jelen volt az egyesület megalapításának gondolata, de most értek meg a feltételek a megvalósítására.

- A nyolcvanas évek szigorú légkörében Zalaegerszegen kívül hová jártatok repülni?

- A könnyûrepülésre, „gyalogozásra” nem volt megfelelõ magasságú hegy, Döröskén és Misefán kívül a Tapolcai-medence két hegyére, a Csobáncra és a Szent György-hegyre jártunk repülni. A gyermekeink még csak 3-4 évesek voltak, és hagyományosan azzal teltek a vasárnap reggelek, hogy azt látták, apu és anyu csomagol, és a csomagtartóra egy hosszú valamit erõsítenek. Ez volt a gyalogos repülõ. A segédmotoros sárkányrepülõ megalkotásával vált aztán lehetõvé a síkvidéki repülés. Általában havonta háromszor-négyszer tudtunk repülni.
A körmendiek is többször láthattak már bennünket, az elmúlt tíz évben augusztus 19-én együtt repültünk a város fölött zalaegerszegiekkel, a street ballon is mi szoktuk sárkányrepülõrõl ledobni a labdát, és ez az elsõ Flaszter Fesztiválon is így történt. Wolf Ferenc sárkányrepülõrõl is készített légi felvételeket városunkról.

- Az alakuló ülés után hogy fog folytatódni az új egyesület élete?

- Együttmûködési szerzõdést kötünk a zalaegerszegi klubbal, hiszen ott vannak oktatók, akik tanfolyamot vezethetnek és az oktató repüléseket lebonyolíthatják. Nekünk pedig meg kell újítani az egyedi repülési engedélyeket. Szeretnénk, ha az elsõ tanfolyam minél elõbb, a jó idõ beállta elõtt lezajlana, aztán a kötelezõ repórák után következhetne a vizsga. A tanfolyam hat hónapig tart, és körülbelül negyvenezer forintba fog kerülni.

- Mi a jó a sárkányrepülésben?

- Csodálatos élmény suhanni a szellõk szárnyán. Nem kell hozzá más a sárkányon kívül, csak hit abban, hogy amikor lelépek a szakadék szélén, nem fogok a mélybe zuhanni, hanem egy láthatatlan erõ a levegõben fog tartani. Az együttlétek a társakkal mindig is jó bulik voltak, jól éreztük magunkat, és egyáltalán nem számított, hogy ki segédmunkás, ki igazgató közöttünk, és volt, aki 70 évesen tanult meg repülni. Ma pedig az is jellemzi, hogy ez teljesen párt semleges dolog, itt a repülés szeretete köti össze az embereket, nem pedig valamelyik ideológia, vagy foglalkozás, végzettség.
Az alakuló gyûlés a tervek szerint november harmadik hetében lesz a Faludi Ferenc Városi Könyvtárban.

Csihar T
Rábavidék


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.