Rendkívül gazdag lelőhely a Batthyány kastély

droszler | 2004. november 17 08:49:05 | Batthyány Év - 2005 |
Eleven körmendi évszázadok napja

IV. Béla emelte Körmendet városi rangra. Ez alkalomból Boldog Batthyány László születésének évfordulóján tartottak hivatalos megemlékezést. A szemészorvos a település történelmének meghatározó alakja, öröksége a város jelenében is egyre erõsödõ szerepet játszik. A városalapító király és Batthyány szobrának megkoszorúzása után emlékülés vette kezdetét a polgármesteri hivatalban.


Dr. Zsámbéky Monika, a Batthyány várkastély építéstörszombathelyi Képtár igazgatóhelyettese, a Batthyány-emlékév alkalmából megrendezendõ kiállítás koncepcióját ismertette a jelenlévõkkel. Elmondta, hogy a Képtár és a körmendi múzeum „A Batthyányak évszázadai" címmel közös tárlat létrehozásán dolgozik. A megyeszékhelyen több mint ezer négyzetméter áll majd rendelkezésre a Batthyány család XVI-XVIII. századig tartó társadalmi felemelkedésének bemutatására. Az említett periódus uralkodói portrékon lesz látható. Lehetõség nyílik arra is, hogy az érdeklõdõk interaktív módon alkossanak átfogó képet a korszak történelmérõl. További Batthyány emlékeknek a körmendi Városi Kiállítóterem fog ideiglenesen otthont adni. A két helyszín 2005. augusztus 19-tõl november 30-ig lesz látogatható. Körmenden 2005. október 28-29-én - szintén az emlékév keretein belül - a kulturális miniszter, Hiller István fõvédnökségével Batthyány-konferenciát is rendeznek.
Dr. Zsámbéky Monika elõadását követõen a Körmendi Városi Televízió által készített filmek kerültek levetítésre. „A 760 éves Körmend" címû alkotás a IV. Béla által adományozott kiváltságlevelet elemzi, a
ténetét és a város történelmétmutatja be. A Körmend óvárosáról szóló tanulmány készítõi a kevésbé szem elõtt lévõ értékek ismertetésére vállalkoztak. A klasszicizmus és a historizmus jegyeit hordozó, valamint a szecessziós stílusban épült belvárosi házakat vették célba a kamerával. A film az építészeti örökségek megóvását a városlakók kötelezettségeként említi. A két film a jeles évfordulóhoz méltó alkotás, a helyi könyvtárban és a múzeumban lesznek kaphatók.
A vetítés után Koppány András régész vezetésével a résztvevõk a Batthyány kastélyban végzett falkutatás eredményeimutatja be. A Körmend óvárosáról szóló tanulmány készítõi a kevésbé szem elõtt lévõ értékek ismertetésére vállalkoztak. A klasszicizmus és a historizmus jegyeit hordozó, valamint a szecessziós stílusban épült belvárosi házakat vették célba a kamerával. A film az építészeti örökségek megóvását a városlakók kötelezettségeként említi. A két film a jeles évfordulóhoz méltó alkotás, a helyi könyvtárban és a múzeumban lesznek kaphatók.
A vetítés után Koppány András régész vezetésével a résztvevõk a Batthyány kastélyban végzett falkutatás eredményeirõl a helyszínén tájékozódhattak. Besötétedett, mire az emeleti munkálatok bemutatására került sor. Az érdeklõdõk létszáma minimálisra apadt, a kastélyban ugyanis jelenleg csak a földszinten van világítás. A kis csoport egy elemlámpa fényénél fedezte fel a barokk, klasszicista, valamint a XX. századi átépítések nyomait, a várfal lõréseit és freskómaradványait. Koppány András - a feltárás vezetõje - elmondta, hogy néhány bélyeges tégla is elõkerült, amelyek a Batthyányak építési munkáinak kézjegyei. Középkori és barokk kerámiákat, kályhacsempéket és egy XIX. századi vadászpuskát is találtak. A leletanyag tudományos feldolgozás és restaurálás alatt áll, de késõbb visszakerül a körmendi múzeumba.
A kastély hasznosításával kapcsolatban a következõket tudtuk meg: a régészek szakvéleménye és a majdani befektetõ elképzelései alapján elkészül egy építési tanulmány. Ha ezt a tervezetet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyezi, megindulhat a kivitelezés. A kastély hasznosítására a Kincstári Vagyoni Igazgatóság - az épületegyüttes tulajdonosa - várhatóan jövõ tavasszal ír ki pályázatot.

Zsigmond Tamás
Rábavidék


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.