Kiállítás a 3. Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból

droszler | 2004. november 24 18:40:48 | kultúra |
A hely szelleme - a tradíció útján

10 mûvész: hét festõ, kettõ grafikus, és egy szobrász alkotásaiból nyílt kiállítás a szlovének házában. A tárlat érdekessége, hogy minden kiállított mû, itt Szentgotthárdon készült a 3. Nemzetközi Mûvésztelep keretében még a nyáron.

Erdélybõl, Észtországból, Szlovéniából, Szlovákiából és itthonról, Budapestrõl is érkeztek mûvészek a Lendvai Várgaléria és a Magyarországi Szlovének Szövetsége által immár harmadik alkalommal megrendezett mûvésztelepre, melynek elkészült alkotásaiból nyílt kiállítás.

Gerics Ferenc /igazgató, Lendvai Várgaléria/:
"Az itt látható alkotások a jövendõbeli galéria képanyagát képezik. Ez a kulturális örökségünk. Szentgotthárdnak is minden lehetõsége meg van arra, hogy a jövõben egyfajta regionális központtá válhat, mint Lendva. A meghívott mûvészeknek nem szokás feltételeket szabni. A hely szelleme, a genius loci megragadja õket és van rá példa is. Így mindenki a saját stílusában, a saját mondanivalójában próbál megbirkózni és a nagyközönség elé állni. A mai kiállítás is errõl szól: mindegyik mûvész a saját maga módján próbálja elmondani, mit is hordoz magában."

A nemzetközi mûvésztelep jó úton halad, hogy hagyománnyá váljon. Jelentõs teret biztosítva a kortárs képzõmûvészet megnyilvánulásának.

Gerics Ferenc /igazgató, Lendvai Várgaléria/:
"Tradicionális nemzetközi mûvészteleprõl még Szentgotthárdon nem beszélhetünk. Azért még nagyon sokat kell tenni. Minden lehetõségünk meg van, amióta az Európai Unió tagjai vagyunk. Itt a pályázatok is nagyon fontosak, hogy az európai pénzekbõl ide hozzunk a kultúra szempontjából, Szentgotthárdra is. Minden lehetõség meg van arra, hogy a nagyobb kulturális központok a regionális, határmenti kisvárosokat is segítsék. Csak tõlünk függ, hogy mennyire tudunk leleményesek lenni."



Ágoston Gábor

forrás: www.gotthardtv.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.