Két Boldog körmendi találkozásai

droszler | 2004. december 06 11:45:57 | Batthyány Év - 2005 |
A másfél hónapja boldoggá avatott IV. Károly király második visszatérési kísérlete során kétszer is találkozott városunkban Dr. Batthyány-Strattmann Lászlóval és az õt üdvözlõ körmendiekkel.
A trianoni békeszerzõdés lehetõvé tette, hogy hazánk megválassza államformáját, és az ország a monarchia mellett döntött. A Habsburg-ház uralmát azonban nem tartották kívánatosnak a nagyhatalmak.

Az utolsó magyar király1921 húsvétját Szombathelyen, gróf Mikes Lajos püspöknél megszállva töltötte. Ekkor jött városunkba a hercegorvost meglátogatni, és egy délutánt töltött itt. Egy héttel késõbb a nagy és a kisantant fenyegetõ fellépése folytán ismét el kellett hagynia hazánkat, és Fehring felé haladva Körmenden is átutazott. Jövetelének hírére többen kimentek a vasútállomásra, ahol családjával együtt Dr. Batthyány-Strattmann László is megjelent, és szívélyesen elbúcsúzott IV. Károlytól.
Késõbb többször is megfogalmazódott, hogy e „királypártiság” miatt nem tartozott Körmend a támogatott települések közé a két világháború között.
Cs Tamás
Körmendi Híradó


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.