Körmendi katolikus kiadványok

droszler | 2004. december 06 14:54:24 | Batthyány Év - 2005 |
Kattintson a képere !
Kegyhelytörténet, emlékkönyv és újabb Batthyány-kötet


Három kiadványt is megjelentetett az elmúlt hetekben a Szegények Orvosa Körmendért Alapítvány. A könyvek szerkesztõje és szerzõje dr. Gyürki László pápai prelátus, kanonok, a fényképek javarészét Jámbori Tamás készítette, és a borítókat is õ tervezte.
A „Keresztút a Miród-forrásnál, a magyar-osztrák határ mellett” címû füzet a kemestaródfai Miród-forrásnál levõ kegyhely történetével ismerteti meg olvasóit. Már a 19. század közepén Mária-kegyhely volt itt, de a határ közelsége miatt a szocializmus idején a területet megközelíteni sem lehetett. Nagy összefogásra volt szükség a 2002-ben kezdõdött felújításhoz, hogy aztán sokak által látogatott zarándokhellyé váljon ismét. A füzet az idei nyáron megáldott keresztút tizenöt stációjához tartalmaz elmélkedéseket, melyeket Fancsali Andrásné írt.
A Lesenyei Márta és Kiss Sándor szobrászmûvész házaspár Körmenden elhelyezett alkotásait a „Körmendi emlékkönyv Lesenyei Márta szobrászmûvésznek” címû kiadvány mutatja be. Szobraikat, dombormûveiket, emléktábláikat Körmendre kerülésük sorrendjében ismerteti a szerzõ. Az elsõ emléktábla Dr. Batthyány-Strattmann László tiszteletére került 1988-ban a Szent Erzsébet plébániatemplom falára. Két évvel késõbb Kiss Sándor a hercegorvos születésének 120. évfordulója alkalmából nagyméretû emlékérmet készített. Ettõl kezdve szinte évente gyarapodott városunk mûalkotásaikkal. Több is látható belõlük a Batthyány-emléktemplomban; például Szent László szobra, az oltár fölötti korpusz, a stációk a falakon és a szegények orvosának mellszobra a templomban valamint a templom elõtti téren. A milleniumi év alkalmából került Szent István és Boldog Gizella szobra a plébániatemplom kertjébe. Az idén tavasszal Faludi Ferenc születésének 300. évfordulójára készült el egy emléktábla, ami a könyvtár falán látható.
A körmendi szemorvos – Batthyány Boldog László címû könyv részletesen bemutatja Batthyány-Strattmann László tiszteletének elterjedését, a boldoggá avatási eljárás folyamatát és magát a római ünnepélyes szertartást, illetve az azóta eltelt idõ fõbb történéseit. Felsorolja az országszerte megtartott ünnepségeket és megemlékezéseket, bemutatja a hercegorvos emlékezetére készült mûalkotásokat, kiadványokat. Részletesen foglalkozik minden olyan jelentõsebb szentmisével, melyet Körmend szent életû hercege tiszteletére tartottak. A színes fotókkal gazdagon illusztrált kötet elõszavát Bebes István polgármester írta. Alapos kutatómunka és átgondolt szerkesztés jellemzi a kiadványt, amely jól egészíti ki a Dr. Batthyánnyal foglalkozó eddig megjelent munkákat.. A szép kivitelû könyv természetesen nem jöhetett volna létre Körmend Város Önkormányzatának támogatása nélkül.
Csihar T


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.