Áron alul adtak el ingatlanokat

droszler | 2002. szeptember 11 23:55:53 | körmendi hírek |

Horváth László: megtanultam politizálni


Kattintson a képere !Horváth Kapitány László nyolcadik éve vesz részt a helyi önkormányzat munkájában. A jelenlegi ciklusban képviselőként tevékenykedett, korábban a helyi cigány kisebbségi szószólója volt. Elmondása szerint az elmúlt években sokat vitázott, de törekvéseit nemegyszer siker koronázta. Tervei között szerepel a helyhatósági választásokon való indulás, a kisebbség képviseletében szeretne politizálni.

- Sajnos a képviselők többsége nem a városért tevékenykedik, hanem saját boldogulását, előbbre jutását tartja szem előtt. Kezdetben gyakran értek olyan vádak, hogy miért szólók bele a ?nagyok? dolgába, ehhez én úgysem értek. Ma már ezek a hangadók is óvatosabban fogalmaznak, mert belátták: elértem, amit akartam, és amit mondok, annak valós alapja van. Én mindig felkészülten veszek részt a testületi ülésen, alaposan utánanézek a dolgoknak. Gyakorlatias ember vagyok, engem nem könnyű bevinni az erdőbe - mondta a képviselő.
Alsóberki az utóbbi években látványosan fejlődött, tudtuk meg Horváth Kapitány Lászlótól. Elkészül a kerékpárút, amely a Nefelejcs utcától az Orgona utcáig tart. Megvalósult a kerékpárút teljes hosszában történő kivilágítása. Sok vita és egyeztetés után felépült az alsóberki ravatalozó, s a harangláb áthelyezése illetve felújítása is megtörtént. A város nehéz anyagi helyzetben van, ezért jól meg kell gondolni, hogy mire költik el a pénzt. Kapitány szerint a zárt ülések arra jók, hogy akkor nyíltabban beszéljük meg az adott témát és a kényesebb információk is a testület elé kerülhetnek.

- Sajnos, az utóbbi hónapokban született néhány olyan döntés, amivel én nem tudtam egyetérteni. Az üzleti áron alul találtak gazdára olyan ingatlanok, amelyekért kitartó munkával nagyobb összeget is lehetett volna kérni. Néhány ügy azonban a mai napig sem jutott el a szerződés megkötéséig, mert az új tulajdonosok nem tudták vállalni a korábbi ígéreteiket.

- Úgy alakult, hogy én lettem a mérleg nyelve, sok kényes döntésnél az én szavazatom volt a mérvadó. A testület ugyanis két táborra szakadt, és főleg a személyi ügyekben nézeteltérések nehezítették az állásfoglalást. Megfigyeltem, hogy aprópénzes dolgokban órákig vitáztak, a milliós tételek felett gyorsan döntöttek. A lobbizás egyértelműen tetten érhető. Sokszor előre le vannak játszva az ügyek. Többször keveredtem vitába a polgármesterrel pontosan azért, mert olykor indokolatlanul siettet döntéseket, máskor meg órákig megy a ?szőrözés?. Volt, amikor otthagytam a tanácskozást, mert tele lett a hócipőm az egésztől - hangoztatta a képviselő.

Horváth Kapitány László szerint sok olyan mende-monda kering a városban, aminek nincs valós alapja. Nem igaz, hogy a város vezetése nem tesz semmit azért, hogy új gyárak, üzemek telepedjenek le Körmenden. A tőkés addig válogat, amíg megtalálja a legjobb ajánlatot. A népjóléti bizottságban folyó munkát elismeréssel illeti, mint mondja: nem felületes információk alapján döntöttek a szociális ügyekben, hanem a bizottság tagjainak alapos a helyismerete, s ha kétségeik támadnak, akkor újra megvizsgálták a helyzetet. Sajnos a városban nagyon kevés az összkomfortos szociális bérlakás, e tekintetben fontos lenne az előbbre lépés. Körmenden nem történt semmi fejlődés, bezzeg a környező városok sokkal jobban állnak. Kapitány szerint az országgyűlési képviselőnk sem erőltette meg magát, hogy tegyen a városért. Nem ért egyet azzal sem, hogy eladósodott a város, hiszen vannak még tartalékok és a második félévi gazdálkodással tovább lehet javítani a helyzeten.

- Sokan azt kérdezték tőlem: mi van velem, hogy már nem vitázom annyit a testületi üléseken? Rájöttem, eredményesebb a munkám, ha kicsit visszafogom magamat a jövőbe mutató kompromisszumokat kötök. Megválasztásom esetén aktívan részt akarok venni a feladatok előkészítésében. Elodázhatatlan tennivaló a főtér rekonstrukciója, ha rám hallgattak volna, már régen készen lenne. Nem kellett volna tenni egyebet, mint évente 50 millió forintot fordítani erre a célra. Szociális lakásokat kell építeni, erre óriási az igény. Körmend járási székhely volt, és annak is kell maradnia. A környező településekkel meg kell értetni, hogy a támogatásuk nélkül a térségi feladatokat ellátó intézményeket nem tudjuk működtetni. A kórházban a betegek 75 százaléka nem körmendi. A lakásprobléma megoldásának egyik lehetséges módja a cigány lakosság körében a ?C? akciós építkezés. Ez korábban is működött, s van is rá lehetőség, csak a központi finanszírozás módját kell megváltoztatni. A Rábára nem szabad egy fillért sem költeni, az a víz annyira szennyezett, hogy teljesen alkalmatlan fürdőzésre. Egy városi strandot kell építeni, ahol meleg vízben lubickolva meg lehet beszélni a tennivalókat is. A városnak érdeke, hogy a médiák színvonalasan működjenek, s ezt a munkát anyagilag is támogatni kell - összegezte a legfontosabb teendőket Horváth Kapitány László.

vilics
Rábavidék
XIII. évfolyam 14. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.