Új endoszkóppal vizsgálják a betegeket

droszler | 2005. január 11 17:55:54 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Az új évtõl használják a több tízmillió forintos mûszert

A közelmúltban lecserélték a körmendi kórház régi endoszkópját. Az év elejétõl egy új és modern készülékkel vizsgálják a bél-, és gyomorbetegséggel küzdõ pácienseket.

Dr. Varga Ferenc belgyógyász hangsúlyozta, hogy a korszerû mûszer megkönnyíti a vizsgálatok elvégzését, s arra is lehetõséget biztosít, hogy az orvosok pontosabb és részletgazdagabb képet kapjanak a belek, valamint a gyomor állapotáról. Az új endoszkóp a polipok eltávolításánál és a vérzéscsillapításnál is hasznosabb, mint a korábbi készülék.
A mûszer legnagyobb elõnye pedig kétségkívül az, hogy ezzel felfedezhetõk a legkisebb méretû daganatok is, akkor is ha a beteg még tünet-, és panaszmentes. Ez különösen azért fontos, mert abban az esetben, ha az orvosok idejében észlelik az elváltozásokat, van esély a beteg felépülésére.

Kattintson a képere !
klikk a képre a nagyításhoz

Dr. Németh Attila, a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház és Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezetõ igazgatója arról tájékoztatott, hogy az elmúlt két évtizedben többszörösére nõtt a vastagbél, illetve a gyomor daganatos megbetegedésének következtében elhalálozók száma. A sebész fõorvos hangsúlyozta, hogy ha a korábbi esztendõk tendenciája folytatódik, akkor 2005-ben akár 10 ezer áldozata is lehet ennek a betegségnek hazánkban. A magas halálozási arány visszaszorítása érdekében a kórház orvosai azt tervezik, hogy a háziorvosokkal együttmûködve szûrõvizsgálatokat végeznek. Az ellenõrzéseket a daganatos betegségek szempontjából leginkább veszélyeztetett korosztályon –tehát a 45 éven felüli lakosságon- végeznék el.
A fõorvos végül elmondta, hogy a körmendi kórház rendelkezik olyan operációs technikával, hogy az idejében felfedezett daganatos betegségeket meggyógyítsák.


Tóth Judit
(Rábavidék)

Fotó: Wolf Ferenc


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.