Beültették az első bokaprotézist

droszler | 2005. február 04 14:30:51 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !Az elõzetes terveknek megfelelõen zajlott le a körmendi kórházban - Magyarországon elõször - bokaprotézis mûtét. Nyugat-Európában már 10 éve gyógyítják ezzel a módszerrel az izületi betegségek vagy balesetek miatt kialakult, erõs fájdalommal járó mozgásproblémákat. A mûtétet Prof. Dr.Thabe A Hamburgi endoklinik ortopéd sebész professzora irányításával végzezte a magyar sebész orvos team.

Az elsõ páciensnek Papp Sándornénak 9 évvel ezelõtt törött el a bokája. Külsõ-belsõ bokatörése volt a bal lábán. A budapesti asszony fájdalmát eddig csak a boka elmerevítésével tudták volna megszüntetni Magyarországon, de õ erre nem vállalkozott. A körmendi kórház sebészeti mûtõjében az orvosok a felsõ ugróízületet pótolják a protézissel. A mûtét körülbelül másfél óráig tartott.

A mai két bokaprotézis-beültetés csaknem két és fél millió forintjába került a körmendi kórháznak. Az eljárás még annyira új, hogy az Egészségbiztosítási Pénztár egyelõre nem finanszírozza.
Több százan vannak az országban, akik ezzel a beavatkozással megszabadulhatnának fájdalmaiktól és attól, hogy nehezen mozognak.
Kattintson a képere !

Az elsõ kettõ, Magyarországon mûtött bokaprotézises két-három nap múlva már járhat mankóval, hat hét múlva pedig – ha minden jól megy – majdnem úgy használhatják a bokájukat, mintha korábban semmi baj nem lett volna vele.

Kattintson a képere !


Élénk sajtó érdeklõdés mellett zajlott a mûtét

Fotó: Wolf Ferenc


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.