Boldog Apor Vilmos ereklyéje Körmenden

droszler | 2005. február 04 10:12:25 | Batthyány Év - 2005 |
A püspök személyesen hozta el ajándékát

Boldog Batthyány László liturgikus ünnepén, január 22-én este ünnepi szentmise volt a Szent Erzsébet plébániatemplomban. A szertartás elején Dr. Pápai Lajos gyõri püspök Boldog Apor Vilmos püspök ereklyéjét adományozta a templomnak. A közeljövõben várható, hogy IV. Károly apostoli magyar király egyik ereklyéje is Körmendre kerül.
Január 22-e Boldog Batthyány László liturgikus ünnepe, hiszen ezen a napon halt meg 1931-ben. A szentmise elején Bebes István polgármester, országgyûlési képviselõ köszöntötte a megjelenteket. Beszédében többek között megemlékezett arról, hogy a Batthyány család tagjai meghatározó szerepet vállaltak a Kárpát-medence történelmében, közülük került ki utolsó nemzeti nádorunk és elsõ vértanú miniszterelnökünk, valamint Körmend szent életû hercege. Négyszáz évvel ezelõtt érkeztek városunkba a Batthyányak, a szegények orvosa pedig Köpcsénybõl ideköltözve csak tíz évig tevékenykedett itt, de a betegek mélyen hívõ orvost, az élet nyomorultjai pedig atyát, nevelõt találtak benne. Emlékezete ma is eleven Körmenden, példájára most is nagy szüksége van a világnak, hogy jelmondata szerint, hûséggel és szeretettel éljük az életünk.
Simonits Attila, a katolikus egyházközség világi elnöke is köszönetet mondott a püspöknek a körmendi esperesi kerület valamennyi hívõje nevében, amiért ajándékát, Boldog Apor Vilmos ereklyéjét személyesen hozta el, majd felkérte a püspököt az ereklye elhelyezésére. Az ereklye annak a véres ingnek egy darabkája, amelyet akkor viselt a püspök, amikor 1945 nagypéntekén halálosan megsebesítette egy szovjet katonatiszt gépfegyvertüze, mert a gyõri Püspökvár pincéjébe bújt nõket és gyermekeket védelmezte a brutális elhurcolástól. Miután az ereklye az oltáron ideiglenes helyére, Boldog Batthyány László ereklyéje mellé került, elkezdõdött a szentmise, amelyen a Városi Vegyeskar Sabáli Lászlóné vezényletével Sabáli László Batthyány miséjét megszólaltatva közremûködött. Az ereklye végleges helye a Batthyány oratóriumban lesz.
- Batthyány-Strattmann László hitvalló városában gyûltünk össze – mondotta Dr. Pápai Lajos püspök prédikációja elején, majd arról beszélt, hogy a szegények orvosa és a mártír gyõri püspök életével hirdette mindazt, amit a hitrõl a Szentírás tanít. Batthyány-Strattmann Lászlótól egyrészt megtanulható az olyan család fontossága, melynek tagjai egymás elõtt is vállalják hitüket, másrészt a hivatáshoz való viszonya is példa értékû, hiszen egész életében azt kereste, hogy mire kapott tálentumot Istentõl, és azzal miképp tudna úgy élni, hogy mások javára szolgáljon vele.
A mise végén Dr. Gyürki László pápai prelátus, kanonok a két boldog életútja kapcsán jegyezte meg, hogy mindketten elkötelezték magukat a szeretszolgálat mellett. Mivel rokon lelkek voltak, ezért is fontos, hogy a zarándokok Körmenden is láthassák a szentéletû püspök ereklyéjét. Remélhetõleg a közeljövõben a tavaly boldoggá avatott IV. Károly egyik ereklyéje is városunkba kerül. Befejezésül köszöntet mondott a püspöknek, amiért két körmendi kispap számára biztosítja Gyõrben a szemináriumi képzést.

cst
Körmendi Híradó


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.