A Szlovén Kultúra Napját ünnepelték

droszler | 2005. február 17 10:53:36 | kultúra |
A kultúra ünnepe fontosabb, mint az állami egyházi ünnepek, mert ez a nép ünnepe. - hangzott el a hétvégén a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központban, a Szlovén Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

"Éljenek mind a népek, kik várják már a nagy napot. - idézte a szlovén himnusz elsõ sorait ünnepi beszédében Milivoj Miki Ro¹. A színházi rendezõ, író szerint minden népnek becsülnie és ünnepelnie kell anyanyelvét, kultúráját.
Ápolni kell a múlt értékeit, hiszen azokból nõttünk ki, fontos a jelen, amiben élünk és ismernünk kell a jövõt is, ahova tartozunk. - fogalmazott a szónok.
A rendszerváltás és az önálló szlovén állam kikiáltása óta megpezsdült a nemzet kultúrája, néhány év alatt "minden második szlovén megírta a maga könyvét." - idézett egy korabeli mondást a rendezõ. Milivoj Miki Ro¹ szerint a rábavidéki szlovének kultúrája is megélénkült, de ahhoz, hogy az itt élõk annak ne csupán befogadói, mûvelõi legyenek, hanem alkotói is, még sok munkára van szükség, akihez szükség van az anyaország segítségére is.
A Szlovén Kultúra Napját február 8-án France Pre¹eren költõ, a szlovén himnusz szerzõje halálának napján ünneplik. France Pre¹eren a XIX. században élt, a szlovének nemzeti költõjeként tartják számon.
A rendezvényen közremûködött a maribori Certus kamarakórus, és bemutatták Mukics Ferenc szlovén-magyar szótárát. A szerzõ kérdésünkre elmondta, a közel 15 ezer betûszót tartalmazó kötet a Rábavidéken honos archaikus nyelvjárás kifejezéseit tartalmazza az irodalmi szlovén megfelelõjével, illetve magyar fordításával együtt. Mukics Ferenc hangsúlyozta, a nyelvjárás kiveszõben van, ezért is fontos és idõszerû a hagyományos kifejezések, mondások lejegyzése.

Igor

forrás: http://www.nh.sztg.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.