Sikeres szereplésre számítok

droszler | 2002. szeptember 20 15:24:11 | körmendi hírek |
Kozó József: Sikeres szereplésre számítok

Kattintson a képere !A képviselő nem kergethet álmokat
Kozó József képviselő már nyolc éve tagja a képviselő-testületnek. Mindkétszer a 4-es számú körzetben választották meg az ott élők. A Kulturális, Szabadidő és Sportbizottság munkájában vett részt, októberben ismét indul a helyhatósági választásokon, annál is inkább, mert a Magyar Szocialista Párt körmendi szervezetének az elnöke. Úgy érzi korrektnek, hogy ismét részt vegyen a megmérettetésen, és ne csak listán induljon.

- Mekkora párt Körmenden az MSZP?

- A többi párt helyi alapszervezeteinek létszámát ismerve a legnagyobbak közé tartozunk, de nem ez a lényeges. Nekünk van egy olyan támogatói bázisunk, akire ezután is számítani fogunk. Ezért is reménykedünk szerintem joggal a választásokon való sikeres szerelésben. Dr. Stipkovits Ferencet, a polgármester-jelöltünket is esélyesnek tartom arra, hogy ő legyen a város új polgármestere.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett?

- A szocialista párt a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon is jó eredményt ért el, talán most még ennél is jelentősebb előrelépés várható.

- Ön korábban többször is kijelentette, hogy a Kulturális, Szabadidő és Sportbizottságra valójában nincs szükség. Most a ciklus végén is fenntartja ezt a véleményét?

- Úgy gondolom, hogy amikor a korábbi struktúrában más módon működött, és az oktatási bizottsághoz kapcsolódott ez a tevékenység, akkor az sikeresnek volt mondható. Változatlanul az a véleményem, hogy elosztásra szerveződött ez a bizottság.

- Mit tart az elmúlt négy év legjelentősebb eseményének?

- Nem hiszem, hogy sok mindenről most kellene beszélni. A városvezetésnek kellene értékelni, hogy miként tevékenykedett ez alatt az időszak alatt a testület. Sokan azt mondják, hogy a fejlesztésekre kell koncentrálni, de szerintem ez kevés a boldogsághoz. A város működtetése is hozzátartozik ahhoz, hogy fejlődni tudjon Körmend a továbbiakban is.


- Lakhatóbb lett a város?

- Nem így közelítem meg a kérdést, mivel adatok igazolják, hogy itt lehet maradni, és ez is valami. Sőt, ha azt mondom, hogy egy ilyen kisváros lakosságának a száma nem csökkent , mert most is 12 500 és 13 000 közötti a körmendi lakosok száma. Ez azt mutatja, hogy igenis lehet a városunkban élni, tevékenykedni, és mindenki megtalálhatja a számítását.

- Sokan érzik úgy, hogy miközben látványosan fejlődtek a vasi városok - elsősorban Vasvárra és Szentgotthárdra gondolok - aközben nálunk megállt az élet.

- Sokszor a külcsínre adnak az emberek, ami valóban nagyon fontos, de én például Vasvár esetében nem látom, hogy olyan óriási nagy fejlődést mutatna, hogy Körmend elé példaként lehetne állítani. A főtér rendbe hozása Körmend esetében is megvalósulhatott volna, csak a testület egységes akarata kellett volna hozzá. Sárvár a maga természeti kincseit kihasználva nyilván nagyobb fejlődési lehetőségekkel rendelkezik. Szentgotthárdon az Opel gyár jelenlétéből következnek az ottani önkormányzat lehetőségei. Körmend a saját erejére utalva, nagyon kevés kormányzati segítséget kapva ott van, ahol egy ilyen 13 ezres kisváros lehet, azzal együtt, hogy több feladatot vállal, mint a környező településekkel egyike - másika. Ha igaz, hogy van lemaradás, határozottabb városvezetéssel, egységesebb irányítással a hátrány ledolgozható.

- Saját választói körzetében melyek volta a legmarkánsabban felmerülő problémák?

- Kár két részre - vasúton inneni és vasúton túli - osztani a várost, hanem egységes egészben kellene gondolkodni, melynek a különböző részei egyformán kapjanak meg minden lehetőséget a fejlődéshez. Én ezt próbáltam meg elérni, de nem úgy, hogy álmokat kergettem, hanem ragaszkodva a valósághoz, mivel a földön járok. Említhetem a szennyvízcsatorna hálózat még be nem fejeződött építését, a közvilágítás rekonstrukcióját - még ha ez néhány esetben javításra is szorul - a kábeltévé hálózat kiépítését. Majd ha befejeződik a szennyvízcsatorna hálózat építése, akkor következhet az utak és járdák rendbe tétele.

- Ön szerint folytatódik a jövőben is a testületen belül a pártok elég zavaró rivalizálása?

- Néhány esetben ez sajátos módon tényleg így történt.
Mi többször kerestük a megegyezés lehetőségét az úgynevezett polgári oldallal, személyi és más, ügyekben is egyaránt, de ők nem voltak irántunk fogadóképesek. Az országos politika hullámai is itt érződtek, de sokszor csoport, illetve egyéni érdekek motiválták a politizálásukat.

Németh Imre: A pártkatonák kora lejárt

Balkáni állapotok Körmenden

Németh Imre a kisgazda párt jelöltjeként került be a képviselő-testületben. Amikor beszélgetésre invitáltam, csak nehezen állt kötélnek, mint mondta, az elmúlt négy évről sok szépet és jót nehéz lenne megfogalmazni. Szavaiból kiderül, csalódott a politikában. Ő ugyanis szívesen tevékenykedik a város érdekében, de arra nem hajlandó, hogy vezényszóra emelgesse a kezét. Nos, számos kellemetlensége is akadt, s az ebből származó viták, veszekedések nem felhőtlen élményként rakódtak le emlékezetében.

-Már az első hónapokban hívattak a megyei kisgazdák, s elmarasztaltak azért, mert nem szavaztam meg a körmendi kosárlabda csapat támogatását. Ugyanis az volt a véleményem, hogy azokat a vezetőket kell megkérdezni és indokolt esetben felelősségre vonni, akik a saját népszerűségük növelése érdekében hozzájárultak a klub eladósodásához. Ekkor döntöttem: a saját belátásom és erkölcsi normám szerint veszek részt a testület munkájában. A jobboldali képviselők többsége ezt nem tudta elfogadni, többször próbáltak jobb belátásra bírni, de én kitartottam az eredeti elveim mellett. Sajnos ebben az önkormányzatban sok úgynevezett "megélhetési politikus" tevékenykedik, akinek a város érdekei csak másodlagosak. Vezényszóra szavaznak a bezsebelhető előnyök érdekében - mondta Németh Imre.
A képviselő szerint már a rendszerváltás utáni első testület is eredménytelenül dolgozott. Akkor lett volna lehetőség arra, hogy nagy multinacionális cégek telepedjenek le a földrajzilag jó helyen fekvő városunkban, de akkor sem tudtak élni a lehetőséggel. A szomszédos települések, városok "elpiszkálták" előlünk ezeket az előnyöket. A jelenlegi helyzetből nagyon nehéz a kilábalás. A pártok programjai csodálatos terveket vagy változtatásokat ígérnek, ám ezeknek kevés a realitása. Fontos feladat az intézmények működésének a felülvizsgálata, mert ez a terület nagyon sokba kerül az önkormányzatnak. Gyakran milliós tételekkel dobálózik a testület, s háttérbe szorulnak fontos, támogatásra érdemes ügyek. Sokszor a két oldal szembenállása miatt elvetélnek a hasznos kezdeményezések. Németh Imre a legfontosabb tennivalók egyikének tartja a munkanélküliség csökkentését, ilyen típusú feladatokkal többet kellene foglakozni. Szerinte a város elindult lefelé a lejtőn, nagyon nehéz lesz ezt a lecsúszást megakadályozni. Ehhez valóban összefogásra, közös gondolkodásra, nem pedig rivalizálásra és az erők fitogtatására lenne szükség. Évek óta nincs előrelépés a szennyvíztisztító bővítésének ügyében, ez a hiányosság áldatlan állapotokat eredményez. Tanulságos a történet, amit megosztott velünk a képviselő. A város központjából szippantó autóval szállították el a szennyvizet. Egy közelben tartózkodó osztrák ember csodálkozva nézte, ahogy a rosszul záró szelepen át folyik az ürülék az autó után. A fejét rázva csak annyit mondott: Balkán.
- Okulva az elmúlt négy év tapasztalataiból úgy döntöttem, hogy független jelöltként indulok a választó körzetemben., a jövőben ugyanis nem szeretnék egyik párthoz sem tartozni. A választópolgárok érdekeit és törekvéseit kívánom képviselni és közvetíteni a legjobb tudásom szerint. Én még nem felejtettem el, hogy ebben országban munkával is lehet pénzt keresni. Nyugdíjas vagyok, nincs szükségem adományokra, nem tartok igényt bizottsági helyekért járó pénzekre. A város jövője, előbbre lépése döntően azon múlik, hogy a képviselő-testületen belül szembenállás, frakciózás megszüntethető-e, vagy sem. A választópolgároknak az a felelőssége, hogy pártkatonákra szavaznak, vagy az általuk ismert megbecsült állampolgárokra.

Vilics Tamás
Rábavidék
XIII. évfolyam 15. szám
2002. szeptember 20.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.