A Batthyányak megvették a várost

droszler | 2005. február 23 10:58:30 | Batthyány Év - 2005 |
Negyvenötezer birodalmi tallérért kelt el Körmend

Négyszáz évvel ezelõtt, 1605. február 12-én vásárolta meg a Batthyány család Körmend városát. Az évfordulóhoz kapcsolód­va a négy évszázaddal ezelõtti adás-vételi történéseket elevenítet­ték fel a legutóbbi Várostörténeti Akadémián, ahol Vizi László, a Csaba József Honismereti Egyesület tagja tartott elõadást.


1605. február 12-e jelentõs dátum Körmend életében, hi­szen a település ekkor került a híres történelmi família, a Bat­thyány-család kezébe. Mint az Vizi László nyugalmazott könyvtárigazgató elõadásából kiderült, négyszáz évvel ezelõtt Batthyány Il. Ferenc vásárolta meg Körmend városát az Udva­ri Kamarától egy Szepes várme­gyébõl származó gróf, nevezete­sen Henckel Lázár közremûkö­désével.
Vizi László hat éve kutat a Batthyány család körmendi lete­lepedésével és a város megvá­sárlásával kapcsolatban. El­mondta, hogy hosszú levéltári kutatómunka és számos latin nyelvû dokumentum lefordítása elõzte meg az elõadást.
Az egykori könyvtárigazgató a Batthyányak Körmendre tele­pülésének elõzményeirõl és a vá­ros korábbi birtokosairól is be­szélt a résztvevõknek. Ezt köve­tõen arra is kitért, hogy 400 év­vel ezelõtt miért volt rendkívül fontos a Batthyány család szá­mára a település megszerzése. Elmondta, hogy Nagykanizsa
1600-ban elesett a török elleni harcokban, így Körmend fontos stratégiai pont, végvár lett.
Az elõadó érdekességként vé­gül azt is elárulta, hogy Batthyá­ny II. Ferenc annak idején 45 ezer birodalmi tallért fizetett Körmend városáért.
A következõ, s egyben az évad záró akadémiáját március 7-én tartják meg, akkor Katona Attila, a Berzsenyi Dániel Fõis­kola tanára beszél a Il. világhá­ború érdekességeirõl.

T. J.
Rábavidék
XVI. évfolyam 3. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.