Andrea Bocelli koncert

droszler | 2005. február 25 01:34:54 | kultúra |
Éppen egy tucat éve már, hogy a Sanremoi Dalfesztiválon aratott emlékezetes gyõzelmekor megismerhette az olasz közönség Andrea Bocelli hangját, ez a káprázatos tehetség az elmúlt évtizedek legsikeresebb klasszikus elõadójává lépett elõ. Ahogy hangjával rabul ejtette öt világrész zenerajongóinak szívét, egyszerûen példa nélküli.

Andrea Bocelli 1958-ban született toszkán vidéken. A zene életre szóló szenvedélyévé vált – már gyerekként teljes operákat tanult meg, s titokban arról álmodott, hogy egyszer majd õ maga énekli el a legnagyobb hõstenor szerepeket a leghíresebb operaszínpadokon. Szülei kívánságának eleget téve, a pisai egyetemen jogot tanult. A diploma megszerzése után jogászként praktizált Pisa városában, de mihelyt megteremtette jövõbeni biztonságát, figyelmét hangjának iskoláztatása és a gyermekkori ambíciók megvalósítása felé fordította – feladta jogi karrierjét, hogy életét teljesen a muzsikának szentelje.

Az olaszhonban megjelent albumai hamar felkeltették a világ figyelmét is. Andrea elsõ nemzetközi sikere a Con Te Partiro címû dal volt, amelyet még 1996-ban Andrea Bocelli Sarah Brightmannel közösen is rögzített. A duett 14 hétig vezette a német slágerlistákat és majdnem 3 millió példányban fogyott el. Mitöbb, a „Time To Say Goodbye” (Con Te Partiro) a mai napig a legnagyobb példányszámban elkelt kislemez Németországban.

Andrea elsõ merész lépése a klasszikus zene mûfajában a „Viaggio Italiano”, egy népszerû operaáriákból és nápolyi dalokból álló válogatás lemezre éneklése volt, majd 1998-ban az „Aria”-val Andrea Bocelli a nemzetközi komolyzenei piacra is betört: az album minden idõk egyik legsikeresebb tenor szólóalbuma lett, több mint 60 hétig vezetve az Egyesült Államok komolyzenei slágerlistáját!

Bocelli karrierjét a nagyszámú rendkívül sikeres koncertturné, nemzetközi gálaelõadás és operabemutató jellemzi. Felkérték többek között: Luciano Pavarotti, az évenként megrendezendõ „Pavarotti és barátai” címû nagyszabású jótékonysági gálájára, egy nemzetközi elõ adásban a Vatikánból közvetített koncertre José Carreras partnereként, a II. János Pál pápa párizsi látogatása tiszteletére adott szabadtéri elõadásra, Cecilia Bartolival az oldalán. Ezután a Torre del Lago-i Puccini Fesztivál következett, majd Jeruzsálemben adott koncertet Zubin Mehtával: az Izrael állam megalapítása ötvenedik évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségeken. A londoni Royal Albert Hallban, a Királyi Filharmonikusok fennállásának 50. évfordulójára szervezett díszelõadás sztárvendége volt, és szinte vég nélkül sorolhatnánk e lendületes életpálya további állomásait…

Az Egyesült Államokban 1998-ban debütált, a washingtoni Kennedy Centerben, az Amerikai Nemzeti Szimfonikusok kíséretében, majd teltházas koncert-sorozatának végén a New York-i Madison Square Gardens hallgatóságát kápráztatta el. 1999-ben, második amerikai turnéját a híres Hollywood Bowl-ban zárta, hatalmas sikerrel. Az arénában összegyûlt Hollywood hírességeinek színe-java, hogy élõben is meghallgassa azt az embert, aki Celine Dionnal az oldalán elbûvölte úgy az 1999-es Grammy Díjkiosztó gála, mind az Oscar-díjak átadása ünnepi ceremóniájának közönségét a „The Prayer” címû Oscar-díjra jelölt duettel.

Operaszínpadon fõszerepben 1998-ban debütált, a Bohémélet Rodolphe-jaként, Szardinia szigetén Steven Mercurio irányítása alatt. 1999 nyarán a világhírû veronai Aréna színpadán a Víg özvegy-ben lépett fel a nemzetközi szaksajtó és a zenerajongók figyelmének kereszttüzében…és mindez még csak a múlt…!!!

Andrea Bocelli a zenei crossover kiemelkedõ képviselõje, aki elképesztõ biztonsággal és eleganciával járja át a klasszikus és a popzene határait. Szinte minden évben egy-egy új lemezzel rukkol elõ, poplemezeinek gyönyörû dalait hatalmas sikerû turnéjain - az USA-tól Ausztráliáig - élvezhetik rajongók milliói.
Bocelli – az olasz Belcanto – napjainkig 53 millió eladott lemezzel bûszkélkedhet, legújabb, „Andrea” címû lemezébõl alig két hónap alatt 2 millió példány kelt el.
Nagyon gyakran fellép jótékonysági koncerteken és különleges rendezvényeken egyaránt. Néhány hete Oslóban a Nobel-díj átadási ünnepség gálaestjén lépett fel, január 19-én pedig Washingtonban, egyedüli európai mûvészként a „Celebration of Freedom” keretében George W. Bush újraválasztott amerikai elnök beiktatási ceremóniájának sztárvendégeként énekel, június elsején pedig Moszkvában, a Kremlben Putyin elnök elõtt ad koncertet.

Alig egy évtizedes pályafutása alatt Andrea Bocelli máris biztosította megkülönböztetett, maradandó helyét a klasszikus és pop elõadók világában. Zucchero Fornaciari, az élõ olasz rocklegenda szerint "Bocellinek olyasmije van, amellyel egyetlen más tenorista sem büszkélkedhet: lelke." Céline Dion is hasonlóan vélekedett, amikor közös lemezükön dolgoztak: "Ha Isten énekelt, akkor azt Andrea Bocelli hangján tette". Felülmúlhatatlan népszerûsége ellenére szerény emberként viszi tovább az olasz tenor hagyományokat, tudva, hogy néhány óriási elõdjének mûvészete felülmúlhatatlan. Bár hangfelvételei hatalmas sikert aratnak, Andrea mégis arra a legbüszkébb, hogy a zene iránti rajongást új közönségével, a fiatalokkal oszthatja meg, aki talán elõször érzik azt, amit valaha egy toszkán kisfiú…

Budapesten elõször 1999. decemberében karácsonyi koncert keretében lépett fel a világhírû karmester, Lorin Maazel társaságában.
ANDREA BOCELLI 2005. február 26-i koncertjét a Budapest Sportarénában a Failoni Szimfonikus Zenekar kíséri, Marcello Rota – a neves filmzene szerzõ Nino Rota fia – vezetésével, Paola Sanguinetti szopránénekesnõ közremûködésével. A kétrészes, több mint 90 perces mûsorában néhány népszerû klasszikus opera részlet mellett kedvenc nápolyi dalai és popalbumainak számai csendülnek fel.

Budapest Aréna, 2005. február 26.

(budapestarena.hu)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.