Sajnos nem történt csoda

droszler | 2002. szeptember 25 11:33:52 | körmendi hírek |
Áttekintették az első féléves gazdálkodást
Sajnos nem történt csoda

Kattintson a képere !A képviselő-testület legutóbbi ülésén Körmend város önkormányzatának első féléves gazdálkodását tekintették át a városatyák. Az írásos előterjesztésből megtudhattuk, hogy a költségvetés jelentős - 139152 ezer forintos - hiánnyal készült, emellett szigorú takarékos előirányzatokat fogalmazott meg az intézmények részére a kiadási oldalon, a bevételek esetében pedig maximálisan számba vették a lehetőségeket. A hiány nagyságára való tekintettel az önkormányzat pályázatot nyújtott be az önhibájukon nehéz helyzetbe kerültek központi támogatására, ám ezt elutasították, mondván: a nehéz helyzetet az önkormányzat sajátos finanszírozási gyakorlata idézte elő.

Honfi József szóbeli kiegészítőjében elmondta: sajnos nem történt csoda, s a jövőben is csak a realitásokra számíthatnak. A Városgondnokság eddigi működése pozitív tapasztalatokat hozott, ám vannak vállakozók, akik ez ideig nem tettek eleget a szerződésben vállalt kötelezettségeiknek. A helyzet tulajdonképpen nem rosszabb, mint amire az év elején számítani lehetett, de a második félévben is oda kell figyelni a gazdálkodásra.
Bán Miklós a pénzügyi bizottság véleményét tolmácsolta: a működési hiányt nem sikerült csökkenteni, ez jelentős mértékben azért alakult így, mert a kintlevőségek behajtását ez úttal sem koronázta siker. Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy végre tisztázódjanak a kollégium és a Somogyi iskola közötti gazdasági ügyek.
Bakóczai-Ihrig Gusztáv arra hívta fel a figyelmet, hogy, hogy az 1600 adagos étterem eladásából származó bevételt hasznos célra kellene fordítani.
Bebes István szerint egyáltalán nem olyan jó a helyzet, mint amilyennek le lett festve. A tervezett hiányt ugyan nem lépte túl az önkormányzat, de a bevételek teljesítése elmarad a kívánatostól. Ennek érdekében elodázhatatlan tennivaló a kintlevőségek behajtása.
Kozó József azokkal értett egyet, akik indokolatlannak tartották a vészharang kongatását, mint mondta, a féléves mérleg pánikhangulatra nem ad okot, természetesen ez nem jelenti azt, hogy az év hátralévő részében nincs elegendő tennivaló.
A napirend tárgyalása során elhangzott, hogy a működési hiány 20,30 millióval meghaladja a tervezettet, s ennek azaz oka, hogy a tervezettnél kevesebb bevétel származik az iparűzési adóból. Ez az összeg tovább növekedhet, ha a kórház működésének a fenntartásához is támogatást kell nyújtani. A képvelők három tartózkodás mellett elfogadták az önkormányzat féléves gazdálkodásáról szóló beszámolót.

ás
Rábavidék
XIII. évfolyam 15. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.