Ülésezett a Batthyány emlékbizottság

droszler | 2005. március 06 14:19:20 | kultúra |
A Batthyány család kultuszát ápolják Körmenden

A 2005-ös emlékév alkalmából együttmûködési megállapodás jött létre a Szombathelyi Képtár és a Batthyány-Strattmann Mú­zeumok Igazgatósága között egy közös kiállítás megrendezésére. A megvalósítandó kiállításhoz magas szakmai és esztétikai szín­vonalú kétnyelvû mûtárgyismertetõ katalógus, valamint a terve­zett tudományos tanácskozásokat összefoglaló kötet járul.

A cél kettõs: a körmendi ura­dalom birtokba vételének 400. évfordulóján számba venni nemzeti örökségünket, valamint a Boldog Batthyány László sze­mélyén keresztül a család kultu­szának ápolását, a múzeumi gyûjtemény gyarapítását és a múzeumi kiállításon való bemu­tatását kell elõsegíteni.
A kiállítás témacsoportjai: A Batthyánya családfája, régi ok­iratok, térképek, törökellenes har­cok, majd az ország felszabadítá­sa az oszmán iga alól. A körmen­di kiállítóhelyen a Batthyány kas­télyban 1945-ig õrzött hatalmas családi levéltár, oklevelek, birtok­igazgatási iratok, valamint a mél­tán híressé vált történeti fegyver­gyûjtemény és a XVII. századi tö­rök hadizsákmányokból megma­radt anyag bemutatását tervezik.
A Németújváron õrzött, és a család bécsi palotájában találha­tó régiségekbõl válogatnak. A kiállítás fókuszában Boldog Batthyány László szemorvoslás­sal kapcsolatos iratain kívül a család tulajdonában lévõ szemé­lyes kegytárgyait is elhelyezik.
A fentieken kívül közösen tárgyalnak Jennersdorfban a németújvári Vármúzeumban lé­võ mûtárgyak kölcsönzésének ügyében. Sikerült megszerezni azt a két üveglap között kiállított zászlómaradványt, melyet a ha­gyomány szerint Batthyány Fe­renc a mohácsi vész alkalmával mentett meg. Augusztusban ünnepi megemlékezéssel adóznak Batthyány emlé­ke elõtt tûzijátékkal, csónakfelvonulással egybekötve. Október végén a várkastély dísztermében konferencia kezdõdik rangos professzorok részvételével.
A fentiek megvalósításához saját forráson kívül pályázati pénzek megszerzésére is számí­tanak, mert jelentõs külsõ támo­gatás nélkül nem valósulhatnak meg a tervezett programok maradéktalanul.

Sipõcz Ferenc
Rábavidék
XVI. évfolyam 4. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.