Környezetbarát gazdálkodást szeretnének

droszler | 2005. március 12 11:16:24 | körmendi hírek |
Módosításokkal támogatja a körmendi önkormányzat a vízügyi igazgatóság által a Rábára elkészített folyógazdálkodási tervet. Az elképzelést a közelmúltban több kritika is érte.

Az Észak-Dunántúli és a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság négy évvel ezelõtt kezdte el a Rába magyarországi szakaszára vonatkozó integrált folyógazdálkodási terv kidolgozását. A véleményezésre a körmendi képviselõ-testület elé került anyag azonban - az elõterjesztés szerint - alapvetõen olyan árvízvédelmi, vízkár-elhárítási javaslatokat tartalmaz, amelyek a hagyományos ártéri gazdálkodás visszaállítása és a vizes élõhelyek rehabilitációja helyett elsõdlegesen a folyó ellenõrizhetõségét javítja.
A dokumentumot korábban véleményezõ Rába Szövetség szerint a tervben szereplõ további mederszabályozás helyett a folyó élõ rendszerének víztartalékoló képességét kell növelni, az oldalirányú árapasztási módszer ugyanis a száraz idõszakban utánpótlást jelent a folyó számára. Kifogásolták azt is, hogy az ártéri erdõk kiirtását tervezik, melyek nélkül felborul a folyóvölgy vízháztartása és a természetes biológiai egyensúly.
A körmendi képviselõ-testület véleményével csatlakozott a Rába Szövetséghez, javasolták a folyómenti vizes élõhelyek rehabilitációjának vizsgálatát, az ártéri erdõk megtartását és további telepítését. Megfogalmazták, hogy a tervet a teljes vízgyûjtõ területre ki kell terjeszteni, egyúttal összhangba kell hozni az osztrák oldal szabályozási elképzeléseivel.
A körmendi képviselõk szerint a Rába folyógazdálkodási tervével kapcsolatban az eddigieknél szélesebb körû társadalmi egyeztetést kell lefolytatni.

Igor

forrás: www.nh.sztg.hu




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Rábavölgy.hu  2005. február 14 17:01:55

     · Ülésezik az önkormányzat  2005. február 11 16:36:11



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.