Halász Judit Körmenden koncertezik

droszler | 2005. március 12 10:53:22 | körmendi hírek |
Koncz Zsuzsa április 4-i koncertjét követõen május 14-én ismét neves elõadómûvész ad koncertet Körmenden a Színházban.
Halász Judit
"Minden felnõtt volt egyszer gyerek"

koncertje 15 órai kezdettel kerül megtartásra.

Jegyek elõvételben 1.100 Ft, a helyszínen 1.500 Ft



Halász Judit

Kattintson a képere ! A légies szõkeségû elõadómûvész Budapesten született, 1942. október 7-én. Egy olyan házban nõtt fel, ahol rajta kívül csak fiúk laktak, így kizárólag fiús játékokat játszottak, miket nagyon szeretett. Verekedõs is lett volna, de gyorsan rájött, hogy a fiúk erõsebbek nála, ráadásul visszaütni sem restek. Életre szóló lecke lett tehát az a tény, hogy lánynak született, nem jogosíthatja fel a pofozkodásra.

Színészi ambíciói már az iskolában kezdtek megmutatkozni, élvezte, hogy bohóckodásával szórakoztatta diáktársait, kik nevettek rajta. A tanárok is jól szórakoztak mutatványain, de ez természetesen egyáltalán nem akadályozta meg õket abban, hogy néha egy-egy intõt is kiosszanak neki. Fõként a humán tárgyakat szerette, de a matematika vagy fizikaórán lapított, nehogy feltûnést keltsen, s felelnie kelljen. Az iskola mellett sokáig sportolt versenyszerûen, s a lovaglás mûfaját választotta. A versenysportban végre bebizonyíthatta, hogy képes véghezvinni azt, amit elhatározott. Országos felnõtt korosztályos bajnokságon 17 évesen harmadik lett (a lovassportban férfiak és nõk együtt versenyeznek), s az ifjúsági válogatottba is bekerült.

Szerette volna, ha lovaglási tudását színészként is kamatoztathatja, de erre csak egyetlenegyszer került sor Szabó István Szerelmesfilmjében, aki úgy írta meg a forgatókönyvet, hogy a mûvésznõ lovagolhasson benne.
A Színház- és Filmmûvészeti Fõiskolán tanult, ahol osztályfõnökétõl, Pártos Gézától többek között azt is megtanulta, hogy "A siker az nem mérce!". Ugyanis könnyen elõfordul, hogy valami teljesen értéktelen, holnapra el is felejtik, aznap mégis sikere van. A siker nem mérce, de minden ember életében nagyon fontos: hiánya a személyiséget is megváltoztatja. Nagyon nehéz rátalálni arra az útra, ahol saját személyiséged, ízlésed feladása nélkül sikeres lehetsz. Sok szerencse is kell hozzá. A Színház- és Filmmûvészeti Fõiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz, majd a budapesti Vígszínházhoz szerzõdött, amelynek ma is társulati tagja. Eddig közel negyven filmben és számtalan TV-játékban szerepelt. Színészi pályafutásával párhuzamosan új mûfajt teremtett elõadómûvészként. Magyar költõk verseit énekli a magyar könnyûzene legjobbjainak megzenésítésében - méghozzá gyerekeknek. Zenekarával elsõsorban a magyar szépirodalom (Csoóri Sándor, Csukás István, Devecseri Gábor, Janikovszky Éva, Szép Ernõ, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor, Zelk Zoltán) és a magyar könnyûzene (például Bródy János, Móricz Mihály, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Szûcs Antal Gábor, Tolcsvay László) alkotásait szólaltatják meg.
Generációk nevelkedtek fel lemezeinek hallgatása közben, gyerekek körében népszerûsége azóta is töretlen. Ezért is választották meg a gyerekek - Magyarországon elsõként - a Mosoly-Rend Lovagjának. A Magyar Állam Jászai Mari- és Érdemes Mûvész-díjjal, a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjével, valamint 2001-ben legnagyobb kitüntetésével, a Kossuth-díjjal jutalmazta eddigi munkásságát.
Rendkívül gazdag pálya néhány állomását olyan alkotások jelölik, mint a Szerelmesfilm, Mi lesz veled Eszterke?, Jó estét nyár, jó estét szerelem, Játszd újra, Sam, A mi kis városunk. Mûvészi sokszínûségét a gyerekek számára készített megzenésített verses lemezek hosszú sora is bizonyítja. Légies szõkesége, lányos alakja semmit sem változott az évek alatt. Szinte hihetetlen, hogy már annyi film, színdarab és lemez áll mögötte.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.