Gyökeres, fejlődésen ment keresztül a körmendi állomás

droszler | 2005. március 20 07:50:48 | körmendi hírek |
A mentõszolgálat múltja és jelene

A közelmúltban ismét találkoztak a körmendi hagyomány­õrzõk. Ezúttal a körmendi mentõszolgálat kialakulásáról és fejlõdésérõl tájékoztatta a jelenlévõket Paksa Balázs, aki szol­gálatvezetõként munkálkodik a körmendi bázison. Szakmai­lag képzett munkatársaival együtt biztosítéka annak, hogy a mentõszolgálat fejlõdése töretlen legyen a jövõben is.

A Körmendi Mentõ és Tûzoltó Egyesület 1867. év végén ala­kult és 1868-ban meg is kezdte
mûködését. A vármegyék és városok Országos Mentõ Egyesületének megalakítását a kor­mányzat tervbe vette, hogy ­egyesítse az ország valamennyi mentõ és tûzoltó egyesületét. Az elsõ világháborús készülõdés ­befolyásolta a mentés és segélynyújtási ismeretek elsajátítását. ­A második világháborút megelõzõen önkéntes ápolónõkép­zés is folyt a segélynyújtási ismeretek elsajátítására. E tanfolyamot a körmendi kórházban tartották dr. Remetei Filep Ferenc kórházigazgató fõorvos vezetésével. A mentõszakasz mindenféle „bajhoz" kapott kiképzést, kivéve a szülés leve­zetéséhez, illetve az elmebetegek szállításához. A legnagyobb megpróbáltatás a mentõszakaszra 1944-ben várt, amikor súlyos légitámadás érte a települést. Ennek a katonai akciónak sok halálos áldozata és életveszélyes sérültje volt. 1944-ben az intéz­mény a katonai kórház szerepét is betöltötte. A mentõszállítás költségeit a beteg vagy a hozzá­tartozója fizette, kivételt képez­tek a fizetésképtelenek.
A körmendi mentõállomás el­sõ kinevezett mentõápolója Kopcsándi Ferenc, az elsõ mentõ gépkocsivezetõje Kiss Ferenc volt. Õket követte 1954-tõl Pálffy Ferenc mentõápoló, majd 1956-tól Horváth János és Ba­csók Pál. 1968. év végén költö­zött a mentõállomás a Rákóczi út 144. szám alá, ahol már három garázs, tüzelõanyag tároló, rak­tár, kocsimosó és lebetonozott udvar állt rendelkezésre. Az alap­vetõ felszerelésekkel ellátott Nysa mellett egy Mercedes ro­hamkocsi is szolgálatba állt. Új riasztási rendet dol­goztak ki, amire az egész megyé­ben kiterjedõ többfokozatú men­tõszervezés miatt volt szükség.
Az új körmendi kórház belé­pésével ismét megváltozott a mentés struktúrája. Dr. Németh Lajos igazgató fõorvos kezdemé­nyezésére új mentõobjektum épült és gyökeres fejlõdésen ment keresztül az eddigi állomás. Közös irányítás alá került a men­tõszolgálat, valamint az orvosi ügyelet rendszere, amelyhez mintegy huszonhatezer lakos el­látása tartozott.

Sipõcz Ferenc
Rábavidék
XVI. évfolyam 5 .szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.