A magyarok nem voltak szolgalelkűek

droszler | 2005. március 20 20:59:43 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Katona Attila elõadása a második világháborúról

Az évad utolsó Várostörténeti Akadémiáján Katona Attila tör­ténész elõadását hallgathatta meg a közönség. A szombathelyi Ber­zsenyi Dániel Fõiskola tanára a II. világháború befejezésének 60. évfordulóján a háború következményeit, és az egyes országokban elõidézett hatását tárta a jelenlévõk elé. A résztvevõk a történész elõadásából egyebek között azt is megtudhatták, hogy a legtöbb nemzet, így a magyar is túlélõ politikát folytatott a történelem leg­véresebb és legtöbb emberáldozatot követelõ háborújában.
Katona Attila elõadásában azt hangsúlyozta, hogy a második világháború a „legek" háborúja volt, hiszen a legtöbben ebben vesztették életüket, és ennek kapcsán említhetjük a legkeve­sebb semleges országot is. Mindössze öt olyan nemzet volt, amelyek viszonylag távol tudtak maradni a háború pusztításától és szörnyûségeitõl. Mint mond­ta, e tekintetben a portugálokat, a spanyolokat, a törököket, a svájciakat és a svédeket emel­hetjük ki. A fõiskolai tanár a ma­gyarokkal kapcsolatban el­mondta, hogy elsõdleges céljuk a háború túlélése volt, s bár nem voltak szolgalelkûek, katonai és gazdasági tekintetben együttmûködtek a németekkel. Az akadémián elhangzott az is, hogy a második világháború eseménytörténetét ismertetõ anya­gokhoz képest sokkal kevesebb információ látott napvilágot az akkor élõk mindennapjait illetõen. Katona Attila elmondta, hogy a magyar történetírásban meglehe­tõsen vékony az az ér, ami a má­sodik világháború hétköznapjait mutatja be. Véleménye szerint nagy hiányossága ez a hazai társadalomtörténet-írásnak. Hozzátet­te, hogy õ különbözõ feljegyzések és hadinaplók alapján gyûjtötte
össze eddigi ismereteit a háborút követõ hétköznapok hangulatáról.

Katona Attila elõadása volt a Várostörténeti Akadémia évadzá­ró rendezvénye. Dr. Stipkovits Fe­renc, az összejöveteleket szervezõ Csaba József Honismereti Egye­sület elnöke elmondta, hogy a kö­vetkezõ szezonra is érdekes elõ­adásokat terveznek. Az évad programjának véglegesítése elõtt felmérést végeznek a lakosság kö­rében. Teszik ezt elsõsorban an­nak érdekében, hogy a település lakóit leginkább foglalkoztató té­mákra építhessék a 2005/2006-os évad programsorozatát.

Tóth J.
Rábavidék
XVI. évfolyam 5. szám

Fotó Jámbori Tamás


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.