Gyermekétkeztetésről és új cégtörvény-koncepcióról döntött a kormány

droszler | 2005. március 24 19:59:41 | közérdekü |
Körülbelül 130 ezer alsó tagozatos gyermek lesz jogosult ingyenes étkezésre szeptember elsejétõl, jelentette be a kormány szerdai ülése után Batiz András. A kormányszóvivõ közölte azt: a miniszterek döntöttek a társasági és a cégtörvény új koncepciójáról, amely nagyobb teret enged az elektronikus ügyintézésnek.
A kormány szerdán döntött az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésérõl, mondta a kabinet ülését követõen a kormányszóvivõ. A jelenlegi, tavaly február óta érvényes szabályok szerint a rászoruló bölcsõdések és óvodások jogosultak napi egyszeri ingyenes étkezésre, míg az általános iskolásoknak ötven százalékos térítési díjat kell fizetniük, tette hozzá Batiz András.
Ingyenes étkezés már a nyári szünetben is
A mostani kormánydöntés az ingyenességet kiterjesztette az általános iskolák alsó tagozatosaira, tehát az 1-4. osztályba járókra is. A döntés a korosztályba tartozó körülbelül 450 ezer gyermekbõl 130 ezerre vonatkozik, akik közül a napközisek már a nyári szünettõl, a többiek szeptember elsejétõl lesznek jogosultak az ingyenes étkezésre. A kormány erre 1,8 milliárd forintot fordít, amit az általános tartalékból csoportosítanak át. A pénzt az önkormányzatok normatív alapon kapják meg és osztják szét a rászorulók között.
Cégbejegyzés 2007-tõl elektronikus úton
A miniszterek döntöttek a cégtörvény és a társaság törvény módosításának alapjául szolgáló koncepcióról is. Mint azt a szóvivõ elmondta, a második világháború után 1988-ban készült elõször cégtörvény, és noha ezt a kilencvenes években módosították, a kormány szerint idõszer új, befektetõbarát, a vállalkozások versenyképességét segítõ jogi környezet kialakítása.
A koncepció elvei alapján az igazságügyi miniszternek ez év szeptember 15-ig kell a kormány elé terjesztenie a két új törvény tervezetét. A jogszabályok egyszerûbb, gyorsabb és olcsóbb cégalapítást tesznek majd lehetõvé, egyebek mellett azzal, hogy bizonyos társaságok alapításához szerzõdésminták készülnek. Várhatóan interneten és az információtechnológia egyéb eszközeiket felhasználva is lehet majd taggyûlést tartani, 2007-tõl pedig a tervek szerint elektronikus cégbejegyzésre is lehetõség lesz.
Magyar sikereket hozott az uniós csúcs
A kormányszóvivõ szerint magyar szempontból komoly sikert hozott a szerdán véget ért brüsszeli EU-csúcs. Örvendetesnek nevezte, hogy a stabilitás paktumot úgy módosították, hogy a magyar nyugdíjreform költségei nem számítanak az államháztartási hiányt növelõ tényezõnek, akárcsak azt, hogy a lisszaboni stratégia felülvizsgálatában a gazdasági növekedéssel és a foglalkoztatottság növelésével azonos súlyt kapott a társadalmi kohézió egyensúlya és a környezetvédelem is. Batiz András azt is kiemelte: hazánk jelentõs szerepet játszott abban a brüsszeli döntésben, hogy bizottságot küldjenek ki Horvátország EU-csatlakozása érdekében.
Nyugdíjfizetés már húsvét elõtt
A szóvivõ bejelentette azt is: mintegy 280 ezer olyan nyugdíjas van, aki a hónap végén kapná meg nyugdíját, valamint azzal a 13. havi nyugdíj háromheti összegének most kifizetett felét. Ezeknek a nyugdíjaknak a kifizetését ebben a hónapban azonban elõrehozták, hogy az idõskorúak fel tudjanak készülni a húsvéti ünnepekre. Így az elvileg jövõ héten kifizetendõ nyugdíjakat is házhoz viszi a postás legkésõbb péntekig - mondta Batiz András.

Egyszerûbb lesz az uniós támogatások felhasználása
A kormány az unió strukturális alapjaiból és kohéziós alapjából származó támogatások felhasználásával kapcsolatos rendszert is. A döntésnek az a célja, hogy a pénzek felhasználása egyszerûbbé és gyorsabbá váljon. A négy kormányrendelet módosítását érintõ változásról Batiz András elmondta: a kedvezményezettek ezután gyorsabban, kevesebb adminisztrációval juthatnak hozzá a támogatásokhoz.
Csökken a pályázat benyújtásához és a támogatási szerzõdés megkötéséhez szükséges igazolások, hatósági nyilatkozatok száma. Bevezetik annak a lehetõségét, hogy a kedvezményezett a projekt elején 25 százalék elõleghez juthasson hozzá. A kedvezményezettektõl kért biztosíték költsége az uniós támogatás terhére elszámolhatóvá válik.

forrás: www.magyarorszag.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.