Fontos szerepe van a rendnek és a harmóniának

droszler | 2005. április 03 16:11:07 | kultúra |
A képek életet lehelnek a lakásba

Oszkóban van egy kis „édenkert". Gazdája Nádler László fes­tõmûvész, aki mind a napi munkájában, a festészetben, az alko­tásban, mind a kikapcsolódást jelentõ kertépítésben a rendet és harmóniát keresi és valósítja meg. A gyönyörû kert egyben egy szép galéria bevezetõje is, ahova az arra járó turisták, képgyûj­tõk, spontán mûvészet iránt érdeklõdõk és direkt képvásárlók mindig bebocsátást nyerhetnek egy kiállítás látogatásra, és ta­pasztalhatják a házigazda és felesége meleg vendégszeretetét.

- Nagyon sok szép képet látok itt a termekben. Sok lovat ábrá­zoló portré is a gyûjtemény része.
- Igen, szeretek lovakat festeni. Az állatábrázolást a mûvészet kez­dettõl fogva felhasználta a korszel­lem és az emberi viszonyok jelké­pes kifejezésére. A ló, mint téma sokakat megihletett, így engem is. A ló intelligenciája, nemes formá­ja, méltósága, az emberrel való kapcsolata az, ami inspirál.

- Miért tartja fontosnak, hogy egy lakásban képek, fest­mények is legyenek?
- Egyre inkább növekszik a szép, kulturált, lakályos otthonok száma. Bútorok, textilek, a leg­jobb minõségû kiegészítõk díszí­tik ezeket. De valahol mégis hi­ányzik mindebbõl valami. Nincs bennük kedvenc tárgy, népmûvé­szeti dolog, emlékeket idézõ, mû­vészeti érték. Mûvészet nélkül nem lesz fogékony a mindennapi élet örömeire az ember. A zene élvezete, a szín, a forma mûvészi átélése , a grafika szépsége. Érzékenynek kell lennünk mindezekre. Az élet örömeinek felismeréséhez segítenek hozzá bennünket. A lakáskultúránkban egyre több és különlegesen szép építészeti megol­dások sora van, de mindez üres szépség. Néha 8-10 kép több éle­tet visz, életet lehel a lakásba, mint a többszázezres bútor vagy kiegé­szítõ. Ráadásul, mindenki a maga ízlésének megfelelõt választhatja ki. Hiszen a mûvészember is több­féleképpen fogalmazhat: egyszer ereje, tömege, lendülete lehet az alkotásoknak, máskor pedig ecset­jével a finomságokra figyel.

- Mi a mûvészi hitvallása?
- Festményeimmel a termé­szet, a környezet szépségeire utalva a szemlélõ szívét szeretném megörvendeztetni. Úgy érzem, nem elég a közvetlen élményt egyszerûsíteni, összefoglalni, hanem szükséges sokszor átírni, hogy a nézõ a képet ne csupán mint vizuális élményt fogadja be, hanem a továbbiakban gondolkozásra is késztesse. A közvetlen élményeket, vázlatokat mûteremben alakítom át enyhén geometrikus jellegû stilizálással. A kép ezáltal tágabb, szimbolikusabb tartalmat kap. Egyúttal utal arra, hogy az emberiség világában mennyire fontos szerepe van a rendnek és harmóniának, mely a teremtett világegyetemben megvan. Fontos, hogy az ember megtalálja a maga helyét, ne próbáljon fölülkerekedni, mert az káoszt eredményez.

pam
Rábavidék
XVI. évfolyam 6. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.