Darázs, etnodzsessz, fröccskultúra

droszler | 2005. április 13 22:35:18 | kultúra |
Egy szibériai gyógyító sámántól a kurd népzenészeken át, a stílusalkotó amerikai dzsesszgitáros, James Blood Ulmer triójáig sok vendége lesz Magyarország legnagyobb filmversenyének, valamint legjelentõsebb dzsessz- és etnozenei fesztiváljának, a Mediawave-nek Gyõrött. (Népszabadság)

A kisalföldi megyeszékhelyen április 22-30-ig tartó fényírók fesztiválja az idén is nagyszabású összmûvészeti esemény lesz. Hartyándi Jenõ fesztiváligazgató tudósítónknak elmondta: bemutatnak százat az elmúlt tizenöt év legjobb alkotásaiból - köztük Andrea Arnold angol rendezõ Darázs címû kisjátékfilmjét, mely a tavalyi Mediawave gyõztese volt, az idén pedig kategóriájában Oscar-díjat kapott -, s hatvan országból nyolcvan új versenyfilm vetélkedik a díjakért.

Az esemény részeként megrendezett nemzetközi dzsessz- és improvizatív zenei fesztiválon az elmúlt tizenöt év legsikeresebb vendégszereplõi lépnek fel ismét. Hallhatják az érdeklõdõk a fekete dzsessz legnemesebb hagyományait felidézõ, de azt egyben meg is haladó William Parker quartettjét, s fellép a free funk stílust elindító amerikai gitáros, James Blood Ulmer triója is. Újdonság a skandináv dzsessz jelenléte, öt kiemelkedõ norvég együttes is bemutatkozik a gyõri rendezvényen.

A Mediawave etnofesztiválján többek között spanyol flamencoegyüttes és chilei zenekar is játszik. A "modern népzene" francia egyéniségét, Montanarót pedig ötvenedik születésnapján látják vendégül.

Aranyborjú-konferencia címmel tudományos szimpóziumot is szerveznek Woody Allen jelmondatával: "A szegénységnél a gazdagság jobb, már csak anyagi szempontból is". A konferencián az ember és a pénz bonyolult viszonyát tárják fel, a bankok, biztosítók múltját, társadalomban betöltött helyét elemzik.

Tudományos elõadás-sorozat hangzik el a szóda szerepérõl a magyar italkultúrában. A szódát Jedlik Ányos gyõri bencés tanár találta fel, megteremtve ezzel a fröccskultúra alapjait. A rendezvény keretében ezer fröccs várja a látogatókat.

Hartyándi Jenõ elmondta: a Mediawave hagyományos helyszíne, a Mûvészetek szentélyeként ismert zsinagóga felújítás miatt az idén nem tud fogadni rendezvényeket. Ezért a Xantus János Múzeum sátortetõvel lefedett udvara lesz az új otthona a rendezvénynek, mely a jubileum ellenére lényegesen kevesebb pénzzel gazdálkodik, mint tavaly. Hartyándi szerint az elõadások minõségét ez nem befolyásolja. Le kellett ugyan mondaniuk drága programokat, de a meghívottak mind mûfajuk nemzetközileg elismert, igen jelentõs alkotói.

A rendezvény honlapja: http://www.mediawave.hu/



Hajba Ferenc

Forrás: www.esemenymenedzser


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.