Nem történtek nagy dolgok

droszler | 2002. október 05 14:41:40 | körmendi hírek |
Simon János: Nem történtek nagy dolgok

Folytatni kell a bérlakások építését



Kattintson a képere !Simon János MSZP-s képviselő 1994 óta tagja a körmendi képviselő-testületnek. Mindkétszer listáról került be a városatyák közé a 10-es számú körzetből, amelybe Horvátnádalja és Felsőberki tartozik. Simon János egyébként vállalkozó, textilkészítő üzemében nyolc alkalmazottjával háztartási textíliákat állít elő. Az októberi helyhatósági választásokon ismét indul az MSZP színeiben az SZDSZ támogatásával.





- Melyik bizottság munkájában vett rész az elmúlt két ciklus alatt?

- 1994 és 1998 között a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság tagja voltam, a mostani négy év során pedig a szociális és egészségügyi, valamint a pénzügyi és gazdasági bizottságban dolgoztam. Ha össze kell hasonlítanom ezt a két időszakot, akkor azt mondom, hogy a ?94 és ?98 közötti ciklus jobb volt a mostaninál, hiszen akkor nem volt költségvetési hiánya az önkormányzatnak. Az idei, 2002-es hiány már túl magas, nehéz feladatok várnak a következő testületre. A városnak van pénze a privatizációs vagyonból és a gázközmű-vagyon privatizációjából, de ezeket pénzeket nem a működésre, hanem a város fejlődésének elősegítésére, felgyorsítására kellene fordítani.

- Említette, hogy anyagilag nehéz helyzetben kell számos kérdésre választ találni majd a következő testületnek. Miket tart a következő testület legfontosabb feladatainak?

- Az egyik legsürgetőbb feladat, hogy folytatódjék az ipari park kialakítása, hiszen ez jelentősen meghatározza közeljövőben a város munkaerő helyzetét és az adók révén az anyagi lehetőségeket is. A másik fontos tennivaló, hogy végre rendeződjenek a szennyvíztisztító működési engedélyével kapcsolatos gondok, mert különben nem lesz lehetőség a szennyvízcsatorna-hálózat bővítésére. Mindenképp folytatni kell a szociális bérlakások építését, épp az utolsó testületi ülés előtt döntöttünk újabb tizenkét ilyen bérlakás sorsáról, és a beérkezett kérelmek szerint tízszerese az igény a lehetőségeknek.

- Két bizottság tagjaként mely eredményekre a legbüszkébb?

- Sikerült megőrizni a város működőképességét, de nem történt látványos előrelépés. Sem négy, sem nyolc év nem elég ahhoz, hogy nagy dolgok jöjjenek létre. A pénzügyi lehetőségek korlátozottak, de az mindenképpen siker, hogy a már említett kétszer tizenkét szociális bérlakás elkészülhetett. A szociális bizottságban eleve kötöttek a segélyezés feltételei, így ott nehéz eredményt felmutatni. Elég nehéz munka folyt a pénzügyi bizottságban, hiszen a megvitatott előterjesztéseket a testület néha nem szavazta meg. Pedig ezeknek a javaslatoknak a létrejöttét sok esetben komoly viták előzték meg.

- Önt mi irritálta leginkább a testület munkájában?

- Közismert, hogy az úgynevezett jobb- és baloldal milyen kiegyenlített arányban vett részt a munkában, és az is, hogy néha milyen heves viták zajlottak politikai érdekek miatt. A testületi üléseken nem vettem aktívan részt, mivel ott szerintem a bizottsági elnököknek kellene többet szerepelni. Más volt a helyzet, amikor a bizottsági munkában kellett a nézeteket ütköztetni. Ezzel a politizálási stílussal nem tudtam azonosulni, és ezután sem akarok. Talán ez a helyzet magától is rendeződik, és a következő testület ismét egy visszafogottabb stílus szerint tud dolgozni.
- A tizes körzetben milyen eredményeket hozott ez a négy év?

- A legfontosabb a kábeltévé-hálózat kiépítése, megtörtént a posta fűtéskorszerűsítése, voltak kisebb útjavítások, játszótér és kosárlabda pálya lett kialakítva a sportpálya mellett.

- Tudom, hogy nem szerencsés választások előtt jóslatokba bocsátkozni, de Ön milyennek képzeli az új testületet?

- Szerintem megmarad ez a szoros, viszonylag kiegyenlített arány a két oldal között, de természetesen nem tudom megmondani, hogy milyen lesz a következő időszak.

Csihar Tamás
Rábavidék
XIII. évfolyam 16. szám
2002. október 4.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.