Uniós minősítésű húsüzem Körmenden

droszler | 2005. április 21 21:01:35 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !14 évvel ezelõtt öt fõvel indult Körmenden a Babati-féle húsüzem, amely addig egy 240 négyzetméteres kényszervágóhídként mûködött. A tulajdonosváltást követõen a cég dinamikus fejlõdésnek indult, és ma már 6200 négyzetméteres üzemi területen közel száz dolgozóval 70-80 féle húsipari terméket állítanak elõ, amelyeket a Dunántúl nagy részén naponta fogyasztanak az emberek. Sok megszûnt hazai feldolgozóüzemtõl eltérõen õk megszerezték az uniós minõsítést, és így nem csak túlélték a csatlakozást, de fejlesztéseik lendülete sem tört meg.

1991-ben Körmend határában, a sporttelep közelében állt a kényszervágóhíd. Babati Zoltán ekkor kezdett itt vállalkozásba. Az õ elképzeléseiben itt már akkor is egy modern, nagy kapacitású húsüzem mûködött.

Babati Zoltán ügyvezetõ igazgató, Babati és Társa Kft.

Kattintson a képere !„Már akkor olyan tervekkel álltam neki, hogy uniós üzemmé szerettem volna akkor már megvalósítani. Minden célom az volt, hogy az Uniónak megfeleljen, és ezért folyamatosan fejlesztettük, terveztük az üzemet, ami mai napig a 240 négyzetméterbõl 6200 négyzetméteres vágó, illetve feldolgozó, daraboló üzem alakult ki.”

Ez így összefoglalva egyszerûnek tûnik, de az út koránt sem volt rövid és egyszerû.

Babati Zoltán ügyvezetõ igazgató, Babati és Társa Kft.

„'92-ben megvásároltuk az önkormányzattól a területet, és '93-ban már feldolgozót is bõvítettünk, termékgyártással kezdtünk foglalkozni, illetve sertés, marha vágás volt. '93-ban már 30-40 fõ tevékenykedett a vállalatnál.”

Ezek voltak a kezdeti lépések, amelyek önmagukban még kevesek voltak az uniós elvárások teljesítéséhez. Sok hazai feldolgozó üzem kényszerült arra, hogy megszüntesse tevékenységét, Körmenden azonban mindent a minõségbiztosításra és az elvárások teljesítésére tettek fel, ami jelentõs erõfeszítéseket igényelt.

Kattintson a képere !Szakács Zoltán kereskedelmi igazgató, Babati és Társa Kft.

„Valóban nem kis dolog volt, hiszen olyan követelményeket támasztottak elénk, amelyeket bizony nagyon nehéz volt betartani. Néha túl is lõttek a célon, hisz' nálunk Magyarországon ezerszer szigorúbb, mint egy osztrák cégnél. Kilenc osztrák üzemben jártunk, ahol megnéztük, hogy ott milynek a követelmények. Hát nálunk jóval erõsebbek a követelmények, mint ott kint.”

Még ezek sem riasztották el a Babati és Társa vezetõit, és fokozatosan vezették be a különbözõ minõségbiztosítási rendszereket.

Szakács Zoltán kereskedelmi igazgató, Babati és Társa Kft.

„Itt az ISO és a HACCP megfelelõségét tudnám említeni, hisz' ez a két rendszer is egy nagy biztonságot ad, amivel mi rendelkezünk. Ami fontos a HACCP keretén belül, hogy Magyarországon az elsõk között itt vezették be, ebben az üzemben.”

A cég 2001-ben épített egy saját szennyvíztisztítót is, ami 50 milliós beruházás volt. A folyamatos fejlesztés az uniós minõsítés tényleges megszerzésében csúcsosodott ki.

Babati Zoltán ügyvezetõ igazgató, Babati és Társa Kft.

„2002ben egy pályázatot adtunk be, amit eredményesen értünk el, és körülbelül fél milliárdot fejlesztettünk az üzemben, ahhoz, hogy olyan gépek, berendezések legyenek, felügyeleti rendszer legyen, nyomkövetés, egyéb, hogy a számítógéppel vezérelve mûködjön a sertésnek a beérkezése, illetve a készterméknek a kimenetele.”

A nyomonkövetés olyannyira megvalósult, hogy bármelyik kolbászt megszemlélve visszakereshetõ az, hogy a termék kinek és melyik sertésébõl készült. A cégnek ma már – a kezdeti öt fõ helyett – mintegy száz dolgozója van. 11 jármûvükbõl kettõ a napi 200-250 feldolgozásra váró sertést szállítja ide, míg a kilenc hûtött rakterû autó viszi Gyõrtõl Pécsig a késztermékeket. A Kft.-nek négy saját üzlete van Körmenden, Szombathelyen, Zalaegerszegen és Zalaszentgróton. Ezeken a helyeken a bolti árnál jóval alacsonyabb összegért lehet megvásárolni termékeiket, melyeknek minõségét folyamatosan ellenõrizik a cég saját laboratóriumában. Az idén 30 ezer sertés feldolgozását tervezik, csak lecsókolbászból naponta 10-12 mázsát állítanak elõ. Napi összes termelésük mintegy 70 mázsa, de akár 100-ra is képesek lennének, ezért most osztrák, francia és szlovén partnerekkel tárgyalnak annak érdekében, hogy a határon túlra is szállíthassanak termékeikbõl.

Babati Zoltán ügyvezetõ igazgató, Babati és Társa Kft.

„Én mindegyikre büszke vagyok, minden termékem én úgy érzem, hogy helyt áll. Vannak egyedi termékeink, de én úgy érzem, hogy minõséget fogunk produkálni a továbbiakban is. Ez a fõ célunk!”

Németh Zsolt

Forrás: Pro-28 Stúdió

Fotó: Wolf Ferenc


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.