Összefogással

droszler | 2002. október 06 11:18:58 | körmendi hírek |
Összefogással a gyarapodó Körmendért


Kattintson a képere !Épülő szociális lakások, újjászülető szobrok, restaurált kápolna, ipari területek vásárlása, megszületett turisztikai koncepció, készülő biofűtőmű jelzi, hogy megmozdult valami a városban és mégis úgy érezzük, hogy lassabban, mint kellene. Ha a kalász ilyen ütemben szökne szárba, bizonyára a tél jeges martalékává válna. A természet tudja, mit kell tenni. Igen, hiányzik a dinamizmus a város fejlődéséből. A növényzet minden évben ugrásszerű fejlődésbe kezd, nekünk a rendszerváltás hozhatott volna hasonló növekedést, de sajnos a látványos nyüzsgés elmaradt. A vegetálás jele azonban jól mutatkozik. Működget a város, időnként fellángoló újabb és újabb megszorításokkal. A régi házak is állnak még, ámbár küllemük folyamatosan romlik, a rátelepedő portól, piszoktól. És néha csak a szerencse menti meg a békés járókelőket egy-egy lehulló vakolatdarabtól, vagy éppen a részlegesen elkergetett galambok célzott támadásától.
A jelenlegi helyzetet jól ismerjük, hiszen nap, mint nap átélünk kisebb-nagyobb bosszúságot, látjuk a meglévő hiányosságokat. A fő kérdés tehát az, hogy a meglévő gondok felismerése után, hogyan jutunk előre. A választók az ígéretek halmazából mit hihetnek, kire szavazzanak? Lesz-e látványos változás a ?nagy októberi" választás után? Jelöltek a polgármesteri székbe akadnak bőven. Az utódlás kérdése úgy látszik, jól megosztotta az eddig polgármestert adó baloldalt. A centrum és az MSZP mellett látszat függetlenek ostromolják a megüresedett városi trónt. A programok sziporkáznak, de nézzünk egy kicsit a múltba és összegezzünk, hogy a jelölt urak közül ki mit tett eddigi élete során a városért. Mit lehet összevakarva felmutatni, hogy én nem csak ígérek, de tettem is már valamit Körmend kopott asztalára. Úgy tűnik, hogy a négy évvel ezelőtti szerény kínálathoz képest most jelöltekből nem lesz hiány, önbizalom van dögivel.
A minap végigolvastam a sokasodó választási szórólapok mellett az elmúló önkormányzati ciklusban gyártott terveket: Körmend város településszerkezeti terve (39 oldal), Körmend az ökováros (78oldal), Körmend város önkormányzatának társadalmi gazdasági programja (15 oldal), Körmend város turisztikai koncepciója (8 oldal). Szinte minden problémát felvetnek és hosszú távon kezelnek ezek a dokumentumok, de hogy mi lesz holnap arra nem kapunk választ. Ki , mikor állítja össze a fontossági sorrendet, rendeli mellé a fedezetet, írja meg a pályázatot? A sok-sok leírt betű, hogyan valósul meg, a csapongó gondolatok között ki tesz rendet? Elégséges-e az egyén jóakarata, tisztánlátása - mint a kocsmában három fröccs után - hogy rendet vágjon a szavak, koncepciók sűrűjében? Állíthatom, hogy az egyén nem képes erre! A jelenlegi helyzetben csak az összefogás, ésszerű kompromisszumok, helyi vitákban évek alatt megérlelt vélemények megvalósítása, mögöttük határozott kiállás, vezetheti ki a várost, a jelenlegi egyet előre kettőt hátra lépő állapotból. Rázzuk fel a várost, ha lehet termálvízzel, végre egy valódi rábaparti stranddal, új gazdasági övezettel, gyönyörű virágos belvárossal, megújuló és új épületekkel.
Csak legyen végre vége az egymásra mutogatásnak, a tespedésnek. Felelős ígéretekkel, energikus irányítással hozhatjuk csak ?formába" a várost, hogy újra legyen miért Körmendre jönni, hogy ismét egy térség központja legyünk, hogy fiataljaink tisztes megélhetést találjanak szülővárosukban, hogy büszkén járhassunk utcáinkon, hogy minden körmendi azt mondhassa, ez az én városom.

Szabó Ferenc
Körmendi Figyelő
X. évfolyam 5. szám
Kiadja a Körmendi Kulturálsi Műhely


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.