A játék öröme

droszler | 2002. október 06 19:45:08 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
A játék öröme, avagy körmendi résztvevők a Savaria Történelmi Karneválon


2002 augusztus 22-23-24-én, Szombathelyen tekinthette meg a közönség a Ferences-kertben a Szent Márton-játékot.
Azt a színdarabot, amelyet Dúró Győző dramaturg szerkesztett Savaria messzeföldön híres szülöttéről, Sulpicius Sverus életrajza és Andre De La Vigne misztériumjátéka nyomán.
A harminc éves tetszhalál után, immár harmadik éve megrendező Ludi Savariensis produkciók aktív résztvevője néhány körmendi színjátékos. Két évig a Bucz Hunor által megálmodott, inkább látványelemeiben, tömegmozgatással tarkított előadások után idén Dúró Győzőt bízta meg a karnevál kuratóriuma a munkával, aki öt éves koncepcióját vázolva valódi színházat ígért.
Már az előzetes megbeszélések során lúdbőrös lett a hátam, hiszen több igazán nagy név hangzott el részvevők névsorát listázva. Aztán a budapesti Merlin Színházban tartott olvasópróbán valósággá vált az álom: hemzsegtek a Kossuth- és Jászai-díjasok, Érdemes művészek. Így Jordán Tamás, Bezerédi Zoltán, Egri Márta, Hollósi Frigyes, Újlaki Dénes vagy a Barátok közt című sorozatból ismertté lest egykori zalaegerszegi színésznő, Varga Izabella. S nem beszéltem a Merlin Színház Atlantisz Társulatáról, pedig meggyőződésem, sokat fogunk hallani felőlük ezért néhány nevet engedtessék meg, hogy kiemeljek: Shmiedt Zoltán, Vass Szilárd, Greifensten János (a maszkok, óriás bábok, kellékek megálmodója és kivitelezője is!) Valovics István, Bognár Anna.
Az Atlantisz vezetője - Horgas Ádám - boronálta a saját illetve az Ungaresca táncosait kiváló koreográfiákká.
A darab rendezője Lendvai Zoltán, zeneszerzője Vedres Csaba volt.
A próbákra kb. tíz nap állt rendelkezésre, érthető módon, ahogy fogyott az idő a bemutatóig, egyre intenzívebb munkával. Mi körmendiek öt fővel vettük ki részünket a színdarabból, mint püspökök és rablók (Kapui Tibor, Vörös Attila) illetve arkangyalok (Horváth Tibor ?Rafael", Kékesi Gábor ?Mihály" és jómagam ?Gábriel" szerepében.
Az előadások sikeresek voltak, hiszen a közönség a szívébe zárta, jó véleményektől visszhangos Szombathely. Emígyen büszkeség töltheti el szívünket, hogy városunkból is hozzátettek néhányan valamicskét a produkcióhoz.­
Szívélyes baráti munka és előadás-drukk közepette személyes barátságok születtek, illetve mélyültek el. Ha minden jól megye a fenti nevek közül felbukkanhatnak Körmenden is néhányan? Hiszen úgy váltunk el - ?Jövőre veletek ugyanitt?"

Kékesi István Gábor
Körmendi Figyelő
X. évfolyam 5. szám
Kiadja a Körmendi Kulturális Műhely


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.